Hlavní obsah

Zeleň v rybách a listérie v salámu, to jsou další úlovky veterinářů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ani v uplynulém týdnu nevyšli veterináři při kontrolách naprázdno. Objevili například malachitovou zeleň v rybách určených ke konzumaci nebo listérii v salámu. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.

Foto: Profimedia.cz

Pstruh duhový, ilustrační foto

Článek

V ujčovském rybářském hospodářství na Vysočině zjistili inspektoři při kontrole tržních pstruhů nepovolenou látku, a to malachitovou a leukomalachitovou zeleň. „Zeleň nesmí být v rybách pro lidskou spotřebu vůbec žádná. Tento prostředek se smí používat pouze při chovu akvarijních rybek, používá se proti plísním, zejména se jím ošetřuje rybí plůdek,“ informoval Duben s tím, že byl vydán zákaz uvádění ryb do oběhu a řeší se i pokuta.

V provozovně v Raspenavě v Libereckém kraji inspektoři nařídili zlikvidovat čtyři kilogramy métského hrubozrnného cibulového salámu kvůli zjištěné listérii. „I zde bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty,“ připomněl mluvčí.

Z dalších nesrovnalostí Duben uvedl tříkilové šunkové sele s nevyhovujícím označením a téměř dvoukilové „prošlé“ kuře v pardubické prodejně.

Špatně označené výrobky, chybějící etikety, údaje o skladování, popřípadě o době minimální trvanlivosti zjistila kontrola u sýrů ve Vysokém Mýtě a v kraji Vysočina u prodeje výsekového masa hovězího a vepřového u Kralic nad Oslavou.

Reklama

Výběr článků

Načítám