Hlavní obsah

Společnost posílala nevyžádané prémiové SMS, ČTÚ podal trestní oznámení

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) podal v minulých dnech trestní oznámení na společnost Dimoco Czech. Důvodem jsou stížnosti spotřebitelů, kteří od ní obdrželi nevyžádané Premium SMS zpoplatňované okamžikem přijetí. Uvedl to mluvčí ČTÚ František Malina.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Placené Premium SMS se sice běžně využívají k úhradě různých druhů služeb, ovšem pouze těch, které jsou účastníky předem objednány,“ připomněl Malina. Spotřebitelé však namítají, že tak vědomě neučinili. ČTÚ se na orgány činné v trestním řízení obrátil proto, že se domnívá, že ze strany společnosti Dimoco Czech jde o podvodné jednání.

ČTÚ není podle mluvčího oprávněný stížnosti spotřebitelů řešit, jelikož se jedná o službu nabízející obsah a nikoli o šíření, tedy o službu elektronických komunikací. Lidem proto doporučuje obracet se s reklamací na poskytovatele služby obsahu a v případě sporu na soud.

„Kromě toho mohou dát podnět k zahájení správního řízení na Českou obchodní inspekci, případně podnět na Policii ČR pro podezření z páchání trestné činnosti,“ doplnil Malina.

ČTÚ zároveň vyzval Asociaci provozovatelů mobilních sítí (APMS), aby vůči Dimoco přijala účinná opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám