Hlavní obsah

Nizozemský soud řeší žalobu nigerijských farmářů na ropný kolos Shell

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Nigerijští farmáři zažalovali u nizozemského soudu ropný kolos Shell kvůli ekologickým škodám, které jim způsobila vytékající ropa z poškozeného potrubí ropovodu. Je to poprvé, kdy byla nizozemská společnost zažalována v Nizozemsku kvůli ekologické havárii, kterou způsobily její dceřiné společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ má řešit civilní soud v Haagu, podle Shellu by se slyšení případu, který byl zahájen v roce 2008, mělo odehrávat v Nigérii. Pokud by nigerijská strana uspěla, mohlo by to otevřít cestu pro obdobné nároky, připomněla agentura AP.

Čtyři vesničané a jedna environmentální organizace Friends of the Earth viní Shell, že v červnu 2005 vytékající ropa kontaminovala vodu, zemědělskou půdu i přilehlé lesy nedaleko třech vesnic v deltě řeky Niger. Důvodem byla podle nich nedostatečná údržba ropovodu a jeho korodování. Navíc prý společnosti trvalo 12 dnů, než problém vyřešila.

„Očekáváme spravedlnost a to, že soudci budou postupovat v souladu se zákonem. Shell by měl uplatňovat mezinárodní normy,“ nechal se slyšet jeden z farmářů Eric Dooh.

Shell obvinění odmítá

Shell se obvinění brání a tvrdí, že poškození bylo způsobeno sabotáží. Rovněž tvrdí, že tamní dceřiná společnost škody na životním prostředí odstranila. Pravdou je, že ropovody v této africké zemi bývají často záměrně poškozovány. Pachatelé z nich totiž čerpají „černé zlato“, které následně nelegálně prodají.

Dceřiné společnosti Shellu jsou v Nigérii největšími zahraničními producenty ropy, na kterou je delta Nigeru o rozloze Portugalska bohatá. Jejím velkým odběratelem jsou například Spojené státy.

Rozsudek se očekává koncem tohoto nebo počátkem příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám