Hlavní obsah

Polské kakao opět klamalo svým složením, přidávali do něj slupky

– Brno

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili v prodejně Kauflandu v Mariánských Lázních nesrovnalosti u polského výrobku Kakao Grande se sníženým obsahem tuku. Jak potvrdila laboratorní analýza, stoprocentní kakaový prášek obsahuje maximálně 80 procent kakaa, informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: SZPI

Kakao se sníženým obsahem tuku

Článek

"Doplňujícím testem na obsah triptamide kyseliny lignocerové bylo dále prokázáno, že chybějící kakao bylo nahrazeno přidáním dřevité hmoty z drcených kakaových slupek," doplnil Kopřiva s tím, že se jedná o 200gramové balení s dobou minimální trvanlivosti do března 2013.

Podle mluvčího bylo kakao z Kauflandu v Mariánských Lázních staženo v počtu 136 kusů, celkový počet kusů stažených ze všech poboček prodejce stále zjišťuje. Jak Kopřiva připomněl, Kaufland musel na příkaz SZPI během posledních šesti měsíců stáhnout ze svých prodejen už čtyři šarže falšovaného kakaa.

Přidávali drcené slupky

Koncem roku 2011 byl u instantního kakaového nápoje Grande Cocoa drink prokázán o 20 procent nižší obsah kakaa oproti údaji uvedenému na obalu. Kakaový prášek výrobce nastavil levnější sacharózou a Kaufland musel výrobek stáhnout z obchodní sítě.

V dubnu letošního roku u téhož produktu SZPI prokázala nastavení kakaa drcenými kakaovými slupkami. "V tomto případě prodejce musel stáhnout dvě šarže nápoje. Kaufland přesto s nedefinovaným polským výrobcem nepřerušil spolupráci, ten pokračoval v praxi falšování a inspekce opět zjistila nastavení kakaa drcenými kakaovými slupkami," uvedl Kopřiva.

Podle mluvčího konzistentní, asi dvacetiprocentní hladina falšovaného obsahu a časové rozpětí mezi jednotlivými případy dokládá, že nejde o technologickou nekázeň, ale o záměrně nastavený systém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám