Hlavní obsah

Češi mají víc naspořeno, z úspor by přežili dva měsíce a 18 dnů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V případě, že by průměrná česká domácnost přišla o veškeré příjmy, dokázala by financovat své základní výdaje a potřeby po dobu dvou měsíců a osmnácti dnů. To je o devět dnů více, než jak tomu bylo v prosinci 2011. Vyplývá to z průzkumu realizovaného v rámci nového projektu ING Bank Svět spoření.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Nárůst úspor domácností v prvním čtvrtletí lze vysvětlit sezónním chováním, ke konci roku výdaje rodin stoupají v souvislosti s Vánocemi," uvedl k výsledkům průzkumu Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank.

Průzkum dále ukázal, že nejdéle by ze svých úspor financovali své výdaje vysokoškoláci, kterým by naspořené peníze pokryly v průměru čtyři měsíce a šest dní. Oproti tomu lidem se základním vzděláním by rezervy nevystačily ani na dva měsíce.

Až čtvrtina příjmů se dá spořit

Pokud jde o další parametr, který průzkum přinesl, tak běžná domácnost si může dovolit spořit až čtvrtinu svých příjmů. To je o šest procent víc než na konci loňského roku.

"Příjmy nejvíce převyšují pravidelné výdaje u domácností z menších měst. Důvodem jsou nižší životní náklady," objasnil Vaníček.

Co se týče potenciálu vytváření finanční rezervy, jsou na tom opět nejlépe domácnosti vysokoškoláků, kde jsou schopni odkládat stranou téměř třetinu příjmů. Na druhé straně Čechům se základním vzděláním přebývá po zaplacení nutných výdajů pouze 14 procent z příjmu.

Dovolená i budoucnost pro děti

A na co hodlají Češi aktuálně naspořené finanční rezervy využít? Podle průzkumu to má být na zaplacení dovolené, nákup dražšího zboží a splacení dluhů.

"Jako pozitivní vnímám to, že pouze jedno procento respondentů plánuje si peníze na dovolenou půjčit. To je oproti minulým letům pozitivní posun. Je vidět, že se finanční gramotnost Čechů zvyšuje," připomněl Vaníček.

Češi také častěji než obyvatelé okolních zemí spoří pro své děti, na jejich vzdělání a budoucnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám