Hlavní obsah

Letiště v pražských Letňanech otevřelo novou dráhu, pomýšlí na světlé zítřky

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Ve čtvrtek krátce po desáté hodině dopolední byla slavnostně otevřena nová vzletová a přistávací dráha 05L/23R na letišti v pražských Letňanech. Stuhu přestřihli společně majitel letiště Milan Mikulecký a starostové pražských městských částí Kbely a Letňany – Pavel Žďárský a Ondřej Lněnička. Díky nové dráze bude letiště schopné přijímat i větší, až dvacetimístná letadla.

Letiště Praha Letňany zahájilo provoz nové vzletové a přistávací dráhyVideo: Novinky

 
Článek

„Letiště nikdy neprošlo pořádnou rekonstrukcí a bylo čím dál v dezolátnějším stavu. Poslední investice zde proběhly v německé režii v roce 1941,“ uvedl pro Novinky Mikulecký s tím, že toto letiště patří k jedněm z nejstarších v České republice. Jeho počátky totiž spadají do období první republiky, konkrétně do první poloviny 20. let minulého století.

Foto: Novinky

Slavnostní otevření nové dráhy

Náročnou rekonstrukci nové dráhy dozorovaly podle Mikuleckého kromě Úřadu pro civilní letectví i orgány ochrany přírody a krajiny. Náklady se vyšplhaly k částce jednoho miliónu korun a „stavba“ trvala přibližně tři čtvrtě roku. Dráha je dlouhá téměř jeden kilometr, široká pak 23 metrů.

Foto: Novinky

Hangáry na letňanském letišti

„Finance pocházely pouze z našich zdrojů, nešlo o žádné dotace z Evropské unie či něco podobného,“ připomněl Mikulecký. Letiště mělo namále hlavně po sametové revoluci v roce 1989, kdy v 90. letech jeho existenci ohrožovali developeři. „Ti v koordinaci s tehdejším starostou Letňan usilovali o zastavění plochy určené pro vzlety a přistávání letadel,“ vzpomíná Mikulecký.

Sysel zachráncem

Tehdy také došlo k umělému vysazení sysla obecného, který byl do Letňan dopraven leteckým mostem ze Strakonic. „Díky němu a také díky úsilí řady lidí z Aeroklubu Praha Letňany a Úřadu civilního letectví letiště přežilo,“ dodal Mikulecký.

Foto: Novinky

Záběr na novou dráhu

Výstavbou nové dráhy aktivity rozhodně nekončí. Další investice by měly směřovat podle ředitele letiště Petra Kříže do rekonstrukce pojížděcí dráhy a výstavby nového zázemí letiště.

Foto: Novinky

Při slavnostním otevření se představila i stařická Avia BH-5.

Novou dráhu hned ve čtvrtek symbolicky pokřtilo i sedm malých letounů z Německa, které po krátké přestávce zamířily na další cestu do slovenských Piešťan.

Reklama

Výběr článků

Načítám