Hlavní obsah

Loni brázdil vzdušné moře nad Českem rekordní počet letadel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vzdušný prostor nad Českem využilo v loňském roce rekordní množství letadel. Letečtí dispečeři na nebi zaznamenali celkem 714 279 letů, což proti roku 2010 byl nárůst o 4,6 procenta. Uvedl to generální ředitel Řízení letového provozu (ŘLP) Jan Klas s tím, že sedmisettisícovou hranici přeletů ročně překonali letečtí dopravci poprvé.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Klase se loňský rok obešel bez závažných incidentů, tedy situací, kdy by se k sobě letadla přiblížila na nebezpečnou vzdálenost. Celkem se loni staly čtyři události, dvě z nich ale neměly na bezpečnost provozu žádný vliv a zbylé dva incidenty byly hodnoceny na stupnici jako nejméně závažné, řekl mluvčí ŘLP Richard Klíma.

Foto: ČTK

Každý den nad Českou republikou proletí průměrně 2000 velkých dopravních letadel, vyplývá ze statistik ŘLP. Celkem v roce 2011 podle odhadů tohoto státního podniku přepravily letecké společnosti přes Česko 107 miliónů pasažérů, jen zlomek jich ale mířil na některé z tuzemských letišť. Největší letiště v zemi, Letiště Praha, vloni odbavilo zhruba necelých 12 miliónů cestujících.

Nárůst provozu podle Klase zaznamenali na všech třech regionálních letištích, v Brně a v Karlových Varech zhruba o desetinu a v Ostravě o 6,4 procenta. Tradičně největším zákazníkem ŘLP v případě traťových navigačních služeb je německá Lufthansa, následují ČSA a British Airways.

Reklama

Výběr článků

Načítám