Hlavní obsah

Ford se dohodl na prodeji divize Volvo čínské firmě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká automobilka Ford Motor se v zásadě dohodla na prodeji ztrátové švédské divize pro výrobu osobních vozů Volvo Car čínské firmě Geely. Oznámila to společnost a dodala, že podpis definitivní dohody očekává v prvním čtvrtletí a dokončení transakce ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Článek

"Všechny podstatné komerční podmínky související s potenciálním prodejem Volvo Car Corporation byly vyřešeny," uvedla společnost. Dodala, že zbývá dokončit práce na financování transakce a vládních povoleních.

Ford koupil divizi Volvo Car v roce 1999 za 6,45 miliardy dolarů (téměř 120 miliard Kč) od švédské společnosti Volvo, která se nyní soustřeďuje na výrobu nákladních vozů. V letošním roce Ford nabídl švédskou divizi k prodeji a v říjnu zvolil firmu Geely za preferovaného zájemce o převzetí podniku, napsala agentura AP.

Ford již v rámci snahy o zlepšení hospodářských výsledků prodal luxusní značky Aston Martin, Jaguar a Land Rover a uvedl, že do budoucna se hodlá zaměřit jen na hlavní značky Ford, Lincoln a Mercury.

Automobilka krizi celkem ustála

Ford odolává současné krizi v automobilovém průmyslu lépe než jeho domácí konkurenti General Motors a Chrysler. Těm musela pomoci americká vláda a obě automobilky byly dokonce po určitou dobu nuceny využívat bankrotovou ochranu před věřiteli.

Ford hospodařil v letošním třetím čtvrtletí s čistým ziskem 997 miliónů dolarů (přes 18 miliard Kč) po ztrátě 161 miliónů dolarů před rokem. Výsledky byly podle firmy podpořeny snižováním nákladů, růstem podílu na domácím trhu a vládními příspěvky na nákup nových aut ve Spojených státech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám