Hlavní obsah

Euro je v Česku reálné v roce 2012, míní MF

– PRAHA

Ministerstvo financí považuje za reálné, aby Česká republika přijala evropskou měnu v roce 2012. Tomuto cíli odpovídá i národní plán zavedení eura, který ve středu schválila Národní koordinační skupina pro zavedení eura. V ní zasedají zástupci všech zainteresovaných resortů včetně ministerstva financí a České národní banky. MF to oznámilo v tiskové zprávě.

Článek

"Rok 2012 by byla dobrá volba. Ve stejném roce chce euro i Polsko, což by nám mohlo politicky pomoci. Navíc je termín v polovině příštího volebního období, kdy politici ještě nesestavují populistické rozpočty," komentoval plán analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Bude-li podle něj politická vůle jak z české, tak i evropské strany, Česko euro v roce 2012 přijme. "Z plnění maastrichtských kritérií strach nemám, z politické neochoty k rozšíření euroklubu ale ano," podotkl.

Svaz průmyslu a dopravy považuje stanovení termínu za jednu z priorit tohoto procesu. "Pro podniky a podnikatele by bylo nejhorší, kdyby se termín neustále měnil. Právě to by mohlo destabilizovat podnikatelské prostředí, komplikovat přípravu ve firmách," uvedl generální ředitel svazu Zdeněk Liška. Dobře načasovaný a připravený vstup do eurozóny nepředstavuje podle svazu pro podniky téměř žádné riziko.

Podnikatelská sféra je už dnes ekonomicky propojená s ekonomikami eurozóny, platby v eurech dnes představují 85 procent inkasa z exportu. Po přijetí eura tak mohou firmy těžit z úspory transakčních nákladů, což prý platí i pro dovozce, takže by z něj mohli mít prospěch všichni zákazníci v ČR. Pro firmy je důležité i snížení rizika spojeného s pohybem kurzu koruny, dodal Liška.

Národní plán je základním rámcem pro praktické přípravy na zavedení eura a představuje souhrn postupů a návodů pro jednotlivé sektory i občany, jak se na přijetí jednotné měny připravit. Řeší například problematiku duálního označování cen a duálního oběhu koruny a eura, úpravy informačních systémů a principy informování o zavedení eura.

Ochrana spotřebitele

Klíčová je podle MF ochrana spotřebitele a minimalizace nákladů pro soukromý i veřejný sektor. "Národní plán je připraven k realizaci v následujících letech, a to jak v oblastech, které nezávisí na stanovení cílového data zavedení eura, tak i oblastech, ve kterých je určení data klíčové," citovalo MF národního koordinátora zavedení eura Petra Očka. Plán mimo jiné stanovuje, že korunovými bankovkami a mincemi bude možné platit ještě dva týdny po přijetí eura v Česku.

Případné námitky k plánu mohou ještě jednotlivé resorty předložit během připomínkového řízení. Vzhledem k dohodě v rámci koordinační skupiny se však už zásadní změny neočekávají. Vládě má být plán předložen do konce března, poté bude dokument k dispozici veřejnosti.

Podle národního plánu budou mít obchodníci povinnost uvádět ceny v korunách i eurech už pět měsíců před zavedením společné evropské měny a celý rok poté. Toto opatření má bránit neopodstatněnému zvyšování cen. Plán předpokládá i další opatření v boji proti inflaci včetně dohod mezi státem a sdruženími maloobchodníků.

Lidé si budou moci vyměnit korunové bankovky a mince v komerčních bankách ještě během šesti měsíců po startu eura. Česká národní banka pak bude přijímat korunové mince dalších pět let. Doba na výměnu bankovek zatím nebyla stanovena. Česká republika původně plánovala, že přijme euro v roce 2010. Brání jí v tom však vysoký deficit veřejných financí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám