Hlavní obsah

Sčítání provázejí problémy, ČSÚ a pošta je narychlo řeší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sčítání lidu, domů a bytů 2011 oficiálně začne 26. března, distribuci formulářů ale provázejí problémy. Informační linka je přetížená a lidé se tak nemají kde dotázat, jak je řešit. Jen v úterý se na linku snažilo dovolat 60 000 lidí, obslouženo bylo šest tisíc z nich. Lidé si také stěžují na to, že zaměstnanci pošty si schůzky smlouvají v rozporu s pravidly.

Článek

Podle pokynů by si měli schůzku smluvit na odpoledne po 15. hodině a v rozmezí maximálně tří hodin. Pošťáci za práci večer mají speciální příplatky. Mnozí si ji ale zřejmě ulehčují a uvádějí někdy dlouhé rozmezí, případně si schůzky smlouvají na dopoledne. Tedy v době, kdy stejně domácnosti navštěvují s poštou.

"Jak jsme zjistili, že ne ve všech obvodech byly letáky vyplněny správně. Buď tam nebyly údaje, nebo tam byl nepřiměřeně dlouhý interval. Komisaři na takových místech roznesou letáky znovu," uvedla manažerka České pošty pro sčítání Iveta Rybáková. Podle ní se problémy objevily třeba na Mělnicku nebo Břeclavsku. Dopolední či příliš dlouhé termíny se ale objevily i na mnoha místech v Praze.

Komisaři, kteří mají lidem předat sčítací formuláře, navštěvují domácnosti od 7. března. Někteří ale ve smluvený termín nepřišli. Rybáková vysvětlila, že se objevily organizační problémy s manipulací s formuláři, proto komisaři některé domácnosti nenavštívili, ač na ně lidé čekali.

Dalším důvodem může být třeba nemoc komisaře. Pak na něj lidé čekají marně. Komisař si poté smluví náhradní termín, který ale bude stále brán za první termín.

Podle mluvčího projektu Ondřeje Kubaly komplikace neohrožují samotný projekt, spíš jsou nepohodlné pro občany.

Call centrum nestíhá

Lidé s problémy s letáky volají na call centrum, to ale nápor nezvládá. Pošta linku o 15 procent posílila a zvažuje, jak technicky tuto službu lépe vyřešit. Na call centrum se lidé mají obracet v případě, že se se jim ani na druhý pokus nehodí termín, který sčítací komisař navrhne. Pak si právě v centru mají smluvit termín, který jim vyhovuje.

"Průměrná doba hovoru jsou dvě minuty," uvedla pro Novinky mluvčí České pošty Marta Selicharová s tím, že současný počet 45 operátorů lze navýšit až na 80.

Podle informací České pošty se v úterý na linku 800 87 97 02 snažilo dovolat 60 000 lidí. Operátoři jich byli schopni obsloužit šest tisíc.

Anketa

Zaznamenali jste v souvislosti se Sčítáním lidu problémy?
Ano, zatím jsem nedostal (a) do schránky žádné kontaktní údaje
41,3 %
Ano, nemohl (a) jsem se dovolat na informační linku
3,2 %
Ano, návštěva komisaře má velký časový rozptyl
22,5 %
Ne, vše je v pořádku
33 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5726 čtenářů.

Reklama

Související články

Každou domácnost navštíví sčítací komisař

Každá domácnost najde ve své poštovní schránce v době od 26. února do 6. března letáček se základními informacemi o sčítání lidu, domů a bytů a lísteček...

Výběr článků

Načítám