Hlavní obsah

Zubová má do Sněmovny kandidovat za ČSSD

Právo, Jiří Ovčáček, Marek Přibil
Praha
Aktualizováno

Bývalá poslankyně Strany zelených Olga Zubová, která na jaře pomohla opozici svrhnout vládu, bude v říjnových sněmovních volbách kandidovat za ČSSD. Na pražské kandidátce je na pátém místě místo Petra Ibla. Zubovou na kandidátce potvrdilo předsednictvo ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Olga Zubová odpovídá na dotazy novinářů.

Článek

„Poslední dobou se v médiích objevovaly nepravdivé informace o kandidátovi číslo pět na pražské kandidátce, o Petrovi Iblovi. Tyto informace by mohly poškodit pražskou ČSSD ve volbách. Přesto, že nebyly pravdivé, tak na žádost předsednictva krajského výkonného výboru Petr Ibl rezignoval na toto místo. Na toto místo jsem navrhl předsedkyni DSZ Olgu Zubovou, kterou předsednictvo naší strany schválilo,“ informoval po jednání předsednictva šéf pražské soc. dem. Petr Hulinský. Právě ten Zubovou místo Ibla navrhl.

Zubová zůstává v čele DSZ

„Byla tady nabídka a proběhl rozhovor s panem Hulínským. Domluvili jsme se. Lze najít hodně programových průniků. ČSSD si myslí, že jsem pro kandidátku přínosem,“ řekla Právu Zubová, která podle svých slov dále zůstává předsedkyní DSZ. Podle ní mají odborníci z DSZ zájem spolupracovat s odborníky ČSSD.

„Může z toho vzejít opravdu velmi zajímavá spolupráce. Tu jsme zvažovali i s jinými politickými subjekty. Ze Strany zelených vedené Ondřejem Liškou bylo však vyloučeno jakékoli sloučení zelených stran. Jednali jsme i s menšími stranami, nicméně člověk může věcnou zelenou politiku uplatňovat jen tehdy, když ji má kde prosazovat.“

 „Soc. dem. ode mne očekává jistý přínos. Je to pro mne výzva i závazek,“ dodala. Její manžel Vladimír Zubov dál zůstává členem Liškovy Strany zelených.

ČSSD chce ukázat otevřenost

My chceme signalizovat nominací paní Zubové otevřenost soc. dem., otevřenost zejména ekologické politice, bude to významné posílení naší ekologické platformy,“ sdělil šéf Jiří Paroubek.

Zubová byla zvolena do Sněmovny za SZ, předtím byla členkou kutnohorské ČSSD. Z řad zelených byla v letos v březnu vyloučena, poté zvedla ruku proti kabinetu Mirka Topolánka.

Liška: Potvrdilo se, že rozbití SZ byl projekt ČSSD

"Potvrdilo se, že celá DSZ a aktivita Olgy Zubové byla jen volebním projektem ČSSD, jak rozbít Stranu zelených. Král je nahý a ČSSD nemohla lépe potvrdit všechna podezření, že se snaží zákulisně podněcovat rozkol u zelených. Mám radost, že se jí to nepodařilo. Autentická Strana zelených je jen jedna," sdělil ČTK Ondřej Liška.  

Reklama

Výběr článků

Načítám