Hlavní obsah

Od úterý opět platí parkovací zóny, v Praze až od 11. května

Aktualizováno

Řidiči, kteří si v posledních týdnech zvykli, že nemusí za parkování na jindy placených místech platit, mohou být v úterý nemile překvapeni. Vláda toto opatření v pondělí zrušila s platnosti od půlnoci na úterý. Praha obnoví platnost modrých zón až od 11. května, uvedl na Twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Foto: Marek Bednář, Novinky

Zóny placeného stání v Praze 9

Článek

Zóny a placené parkování byly zrušeny na základě krizového opatření z 16. března jako jedno z opatření proti šíření epidemie koronaviru. Lidé tak mohli používat svá auta při cestách do práce a vyhnuli se cestování MHD.

Dosud platné usnesení počítalo s tím, že platit se nebude do konce nouzového stavu. "Vláda usnesení zrušuje s účinností od 28. dubna od 00:00 hod.," stojí v pondělním rozhodnutí. V zónách placeného parkování mohly dosud stát všechny automobily zdarma.

Na rozhodnutí vlády reagoval na Twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib. Uvedl, že s jednotlivými pražskými městskými částmi by domluven termín obnovení modrých zón 11. května. "Vláda v tom zas dělá jen chaos. Oznámit nám obnovení modrých zón tři hodiny před jejich znovuobnovením nedává smysl. Proto vydám neprodleně nařízení o obnově platnosti modrých zón až 11. května," uvedl Hřib.

Opatření platilo právě i pro takzvané modré zóny, které jsou určeny obvykle jen pro místní obyvatele a podnikatele.

Hřibův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě) na Facebooku uvedl, že město prodlouží lidem parkovací kartu o dobu, kdy budou zóny zrušeny.

Modré zóny obsadili řidiči bez parkovacích karet, místa v centru rychle mizí

Krimi

Uspíšení spuštění parkovacích zón žádal například pražský krizový štáb. Zástupci hlavního města požadovali, aby v případě prodloužení nouzového stavu do 25. května vláda spustila fungování zón už 11. května. Vedení magistrátu původně zóny chtělo zachovat i v době koronavirové krize, nyní tvrdí, že jejich absence způsobuje dopravní potíže zejména v centru metropole.

Anketa

Využívali jste neplacené parkování v minulých týdnech?
Ano, téměř denně
47,3 %
Občas
27,2 %
Ne
25,5 %
Celkem hlasovalo 5994 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám