Hlavní obsah

Zpackaný registr může být plný překvapení: Nesouhlasí třeba 20 tisíc SPZ

– Praha
Novinky, val

Přestože ministerstvo dopravy od čtvrtečního rána hlásí, že registr vozidel funguje, jeho téměř třítýdenní problematický provoz po sobě stále zanechává hluboké stopy. Ministerstvo eviduje více než milión chyb v databázi. Týkají se například špatně vložených údajů o majitelích vozidla, případně nesouhlasných čísel registračních značek.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Situaci na registru vozidel v Brně ve středu kontrolovali strážníci.

Článek

„Do nového systému CRV bylo přesunuto více než 10 miliónů dat ze systému starého. Současně bylo z databáze vyřazeno 1 056 564 dat, která byla v minulosti nekoncepčně nebo chybně vložena do databáze,“ oznámil ve čtvrtek v podvečer mluvčí ministerstva Zdeněk Neusar.

Tato data jsou podle něj uchována samostatně. "Jedná se o nestrukturovaná data. V praxi to znamená, že záznamy nejsou ve správných kolonkách nebo v jednotném formátu – např. v kolonce jméno firmy nebo adresa mohou být uložena i další data, jako je IČO či různé poznámky," řekl Neusar.

Podle informací resortu se hlavní část chyb týká špatně vložených dat o majitelích vozidel. Ve 20 tisících případech se jedná o data, u nichž nesouhlasí číslo registrační značky. V ostatních případech zase nesouhlasí například číslo motoru nebo číslo podvozku.

Nejčastější chyby, které se v záznamech objevují:
- nestrukturovaně či chybně vložené identifikace majitele vozidla (497 460 záznamů)
- chybně vložená data, která neumožňují identifikovat majitele při srovnání s dalšími databázemi (414 888 záznamů)
- data, u nichž nesouhlasí číslo registrační značky (20 846 záznamů);
- dalšími jsou pak případy, kdy nesouhlasí číslo motoru mezi centrální a okresní evidencí, nesouhlasí číslo podvozku mezi centrální a okresní evidencí a mnoho dalších
Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

„Zaznamenali jsme i 7 050 případů duplicitního VINu,“ řekl k tomu ministr dopravy Pavel Dobeš. „To může znamenat, že na jeden VIN kód mohlo být, ať chybně či úmyslně, vydáno několik technických průkazů na několik různých jmen,“ dodal.

„Věděli jsme, že podobná data se v systému nachází, ale nečekali jsme, že jich bude přes milión. Proto je součástí smlouvy na správu dat s dodavatelskou firmou ATS-Telcom i povinnost vyřešit problém nestrukturovaných dat. Tyto záznamy bude třeba ručně vyčistit a utřídit,“ řekl Dobeš.

Reklama

Související témata:

Související články

Registr vozidel naběhl a funguje

Centrální registr vozidel (CRV) ve čtvrtek ráno naběhl a úředníci začali odbavovat klienty. Neopakuje se tak situace z předchozích dní, kdy nestabilní systém...

Výběr článků

Načítám