Hlavní obsah

Změny na ÚOOZ uložily velké kauzy k ledu

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Měli by vyšetřovat ty nejzávažnější zločiny včetně napojení mafií na státní správu, ale místo toho v poslední době řeší spíše problémy osobního rázu. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) je doslova decimován hromadnými odchody do civilu.

Článek

Uniformu chce přitom svléknout i kompletní vedení útvaru včetně jeho dlouholetého šéfa Jana Kubiceho. ÚOOZ tak balancuje na pokraji kolapsu a vyšetřování důležitých případů většinou stojí na mrtvém bodě.

Týká se to např. údajného podvodného čerpání peněz z evropských fondů známé jako kauza Budišov nebo vyšetřování únosu a smrti otce uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře Lamberta.

V této souvislosti byl loni v listopadu obviněn spolu s dalšími sedmi lidmi příbramský fotbalový boss Jaroslav Starka, dodnes se ale detektivům z ÚOOZ nepodařilo dostat případ před soud. "Už dlouho se nic neděje, žádné úkony se neprovádějí. Ten útvar má problémy sám se sebou," řekl k tomu Právu Starkův obhájce Julius Kramarič.

Obdobné je to i u kauzy Budišov, ve které je obviněn bývalý tajemník sociálnědemokratických premiérů Zdeněk Doležel. Poslední výslech podle jeho právníka Filipa Prince proběhl v červnu a od té chvíle se nic významnějšího neudálo.

"Je tu pár lidí, kteří pracují, ale ten zbytek už spíš rezignuje. Jedna část si zažádala o propuštění do civilu, ta druhá je zase nervózní z toho, co přijde. Atmosféra každopádně není dobrá," řekl k tomu jeden z detektivů ÚOOZ, který si nepřál být jmenován.

Reklama

Související témata:

Související články

Kubice se rozhodl odejít od policie

Ředitel elitního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice a jeho tři náměstci Hynek Vlas, Jiří Sadílek a Evžen Vesecký požádali...

S Kubicem opouští ÚOOZ dalších 45 detektivů

Poté, co šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice minulý týden požádal o odchod do civilu ke konci letošního roku, opouští elitní...

Výběr článků

Načítám