Hlavní obsah

Životní minimum se zvýší na 4620 korun

Praha
Aktualizováno

Od prvního července se zvýší životní minimum o 8,8 procenta. Ve středu o tom rozhodla vláda premiéra Petra Fialy (ODS). Životní minimum vzroste konkrétně z 4250 na 4620 Kč, existenční pak z 2740 na 2980 korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

„Dnes jsme schválili zvýšení existenčního minima od 1. července o 8,8 procenta,“ uvedl po jednání kabinetu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Naposledy se výše nejnižší částky pro život navyšovala od dubna, a to o 10 procent.

Minimum slouží pro stanovení nároku na dávky i pro výpočet některých podpor. Po zvýšení například víc rodin než teď dosáhne na přídavky na děti či na porodné.

Platy některých státních zaměstnanců vzrostou od září o 10 procent

Ekonomika

Zvýší se i příspěvky pro pěstouny z řad příbuzných. Roli minimum hraje pro přiznání zvýšení příspěvku na péči či pro stanovení výše dávek mimořádné okamžité pomoci.

Životní minimum
je minimální společensky uznaná hranice peněžních příjmů k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb.
Existenční minimum
je minimální hranicí peněžních příjmů, která se považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující přežití. Tento institut byl vedle životního minima zaveden z důvodu větší motivace pro dospělé osoby v hmotné nouzi. Existenční minimum nelze použít u nezaopatřeného dítěte, u poživatele starobního důchodu, u osoby invalidní ve třetím stupni a u osoby starší 68 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám