Hlavní obsah

Zmatek v ČSSD. Hamáčkovi Zimolovo hnutí nevadí, ale když do něj vstoupí, ze strany letí

• Aktualizováno
Právo, kab

Bez projednání ve stranických orgánech nebo s kolegy v jižních Čechách šéf tamní ČSSD Jiří Zimola založil hnutí Změna 2020, za něž chce kandidovat v krajských volbách. První reakce centrály ČSSD byla kritická, poté šéf strany Jan Hamáček řekl, že mu konání Zimoly nevadí a že na kandidátce Změny mohou sociální demokraté figurovat. Nakonec ale Zimolovi vzkázal, že pokud do hnutí vstoupí, v ČSSD končí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček (vpravo) a Jiří Zimola

Článek

„Je to možná cesta, jak za rok uspět v krajských volbách. Aby tento projekt mohl být úspěšný, musíme všichni táhnout za jeden provaz, a to jsem včera Jiřímu Zimolovi řekl zcela jasně,“ sdělil ve čtvrtek ČTK Hamáček.

Jen jestli vůbec kandidovat budu, ozval se Zimola

Zimola obratem uvedl, že vůbec není jisté, zda a případně za jaké uskupení bude kandidovat.

„Zatím je na vše příliš brzy. Volby budou za rok a teprve na konci března je krajský sněm ČSSD, který teprve bude rozhodovat o kandidátce. Proto není pravda, že bychom se s Janem Hamáčkem domluvili na tom, že budu kandidovat v dresu ČSSD. To naprosto vylučuju. Je otázkou, jestli vůbec budu kandidovat. A pokud ano, tak za koho budu kandidovat,” řekl ČTK předseda jihočeské ČSSD.

Pokud Zimola vstoupí do hnutí, v ČSSD skončí 

Hamáček poznamenal, že nelze, aby sociální demokraté byli zároveň členy jiných stran či hnutí. „V souladu se stanovami není, aby si člen soc. dem. založil vlastní hnutí. To znamená, že ten, kdo je podepsán pod žádostí o registraci, což je kolega Slepička, tak ve chvíli, kdy bude hnutí zaregistrováno, tak automaticky ztratí v soc. dem. členství,“ uvedl Hamáček.

Jak Právo informovalo, o registraci hnutí Změna 2020 požádal radní Týnu nad Vltavou z ČSSD David Slepička. Právu řekl, že tak učinil na přání Zimoly. Zatímco Slepička tedy po registraci hnutí uvnitř soc. dem. skončí, Zimola může pokračovat dál, pokud následně do hnutí nevstoupí.

„Stanovy neznají, že člen koná na popud. Pokud člen koná, tak za to nese odpovědnost. V případě pana Slepičky, až bude hnutí zaregistrováno, tak nebude členem ČSSD,“ uvedl Hamáček.

Kritika od kolegů

Místopředsedové ČSSD Michal Šmarda i Ondřej Veselý předtím Zimolu zkritizovali za to, že Změnu 2020 založil bez toho, aby se poradil s kolegy z jihočeské ČSSD nebo s vedením celé strany. Projekt mu neschválila ani jihočeská krajská konference ČSSD, ani krajský výkonný výbor, ani grémium soc. dem. a ani předsednictvo. Založil jej jen se svými blízkými kolegy.

Ať si rozmyslí, za koho chce bojovat, vzkázal Hamáček Zimolovi. Ten ČSSD opustit nehodlá

Domácí

Přesto podle Hamáčka Zimolův projekt Změna 2020, který nyní čeká na ministerstvu vnitra na registraci, není konkurencí sociální demokracie, nýbrž platformou, která by měla na kandidátku přitáhnout významné osobnosti sdílející podobné hodnoty s ČSSD. Podle Hamáčka to vyplynulo z jeho středečního setkání se Zimolou.

Zimola ve středu uvedl, že prostřednictvím svého kolegy z ČSSD Davida Slepičky požádal o registraci hnutí, které by mělo být složené z členů ČSSD i nestraníků. Vedení strany na jeho iniciativu reagovalo tak, že podporuje projekty s osobnostmi pod hlavičkou ČSSD, za nepřijatelné naopak označilo, kdyby uskupení konkurovalo krajské kandidátce soc. dem.

Zimola zakládá hnutí Změna 2020

Krajské volby

„Pokud někdo značce ČSSD nevěří, měl by se rozhodnout, za koho chce ve volbách i v politice bojovat,“ prohlásil na účet Zimoly ve středu Hamáček.

Koleduje si o vyloučení

Veselý Právu řekl, že Zimola si koleduje o vyloučení ze strany. „Je možné vytvořit kombinovanou kandidátku, ale musela by ji podat ČSSD, i když by se jmenovala ta samotná kandidátka jinak. Druhá možnost je vytvořit koaliční kandidátku s více stranami. Ale neexistuje, aby někdo založil vlastní subjekt, tam by přišli členové ČSSD. To je v rozporu se stanovami a je to na vyloučení takového člověka,“ řekl Právu Veselý.

O konání Zimoly a spol. netušila ani jihočeská hejtmanka Ivana Stráská. Právu řekla, že představitelé ČSSD by měli kandidovat za ČSSD.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám