Hlavní obsah

Zima: Zemanův stav je uspokojivý, zlepšuje se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana je stabilizovaný a trvale se zlepšuje, oznámil v pátek vedoucí Zemanova lékařského konzilia a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Pomoci by mu mohla i rehabilitace.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Klinický stav je uspokojivý, vykazuje trvalé známky zlepšování. Důležitá je samozřejmě nutriční péče. Domníváme se, že stav pana prezidenta je stabilizovaný, léčebná opatření jsou adekvátní a myslíme si, že s doplněním rehabilitace by se mohl stav pana prezidenta zlepšovat,” řekl po jednání konzilia Zima.

Zeman se rozhodl sám. Nemocnice se zřekla zodpovědnosti za stav prezidenta

Domácí

Prezident musel být do nemocnice přijat kvůli zhoršení svého zdravotního stavu souvisejícímu s nespecifikovaným chronickým onemocněním jater. Člen konzilia chirurg Pavel Pafka před časem naznačil, že jde o cirhózu.

Zeman byl hospitalizován 10. října, tedy den po skončení parlamentních voleb, v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Převezla jej tam sanitka s mobilní JIP. Na lůžku strávil 48 dní, propuštěn byl 27. listopadu. Od té doby je v domácí péči a pobývá na zámku v Lánech, kde se o něj stará společnost Senior Home Group.

Po propuštění z nemocnice měl Zeman pozitivní test na koronavirus, na dva dny byl proto do ÚVN opět převezen a lékaři mu podali protilátky. Od té doby je na zámku v Lánech v izolaci, ta by měla podle dřívějších informací Kanceláře prezidenta republiky skončit dnes. I přes nákazu prezident v Lánech jmenoval premiérem Petra Fialu (ODS) a přijímal kandidáty na ministry. Kvůli jejich ochraně tak činil skrze bariéru z plexiskla.

Reklama

Související články

Zeman již dostal třetí dávku očkování

Prezident Miloš Zeman dostal třetí dávku vakcíny proti onemocnění covid-19. Serveru Deník N to ve čtvrtek řekla mluvčí Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Jitka...

Pět scénářů, když si Zeman postaví hlavu

Začne opravdu v polovině prosince vládnout koalice Petra Fialy (ODS)? Existuje několik scénářů i poté, co prezident Miloš Zeman v pátek definitivně odmítl...

Výběr článků

Načítám