Hlavní obsah

Zima, vítr, déšť, sníh. Týden bude sychravý

Novinky, Luděk Fiala

Počasí tento týden nebude vůbec přívětivé, přinese vydatný déšť, podprůměrné teploty, větrno a na vrcholky hor sněžení. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 12.10.2020 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Do úterního večera napadne v Beskydech až 30 cm sněhu, v Krkonoších 20 cm, v Krušných horách a na Šumavě 5 cm,“ sdělila Novinkám Honsová s tím, že říjnové sněžení na horách není nic neobvyklého. „Na konci října 2012 ležela sněhová pokrývka i v Praze,“ připomněla.

Zatímco na východě ještě doznívá vliv studené fronty, od úterý budeme pod vlivem tlakové níže, která bude postupovat z Balkánu nad Evropu střední. „Místy přinese i vydatný déšť, srážkové úhrny se zastaví až na 50 mm za 24 hodin, přičemž říjnový dlouhodobý normál z let 1981 až 2010 je 43 mm,“ upozornila meteoroložka.

V pondělí bude oblačno až zataženo, na východě území bude padat déšť nebo přeháňky, na vrcholcích hor budou srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 8 až 12 stupňů, na východě zůstanou jen kolem 6 stupňů Celsia.

V úterý bude zpočátku dne ještě polojasno až oblačno, ale postupně bude od jihovýchodu přibývat oblačnosti s deštěm nebo přeháňkami. Na horách bude opět sněžit. Postupně začne na většině území vydatně a trvale pršet. Teploty po ránu klesnou na 4 stupně až nulu. Na východě bude ráno teplejší se 6 stupni. Přes den zůstanou teploty jen mezi 6 až 10 stupni, na východě bude naopak chladněji s rozmezím 4 až 8 stupňů Celsia. Vát bude mírný až čerstvý severozápadní vítr.

Středa bude zatažená s deštěm nebo přeháňkami, na horách se sněžením. Studené ráno přinese teploty mezi 6 až 2 stupni, ojediněle bude mrznout. Denní maxima se budou pohybovat mezi 6 až 10 stupni. Vítr povane opět mírný až čerstvý od severozápadu.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, občas se vyskytne déšť nebo přeháňky, na horách bude sněžit. V noci se ochladí na 6 až 2 stupně, přes den teploty vystoupí na 8 až 12 stupňů Celsia. Vítr od severozápadu může být opět čerstvý.

Pátek přinese zataženou až oblačnou oblohu s deštěm nebo přeháňkami, na horách bude padat déšť se sněhem nebo sníh. Noční teploty spadnou ke 4 stupňům až nule. Nejvyšší odpolední teploty se zastaví mezi 6 až 10 stupni Celsia.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ilustrační foto

V sobotu bude oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Na horách sněžení. Ranní minima 5 až 1 stupeň, odpolední maxima 5 až 9 stupňů Celsia.

Nedělní obloha bude oblačná až polojasná, déšť nebo přeháňky se mají vyskytnout jen ojediněle. Noční teploty klesnou na 4 stupně až nulu, přes den se moc neoteplí, maxima zůstanou jen mezi 3 až 7 stupni Celsia.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám