Hlavní obsah

Zemřel Věslav Michalik

Aktualizováno

Ve věku 59 let zemřel politik Věslav Michalik. Byl místopředsedou hnutí STAN, náměstkem středočeské hejtmanky, starostou Dolních Břežan. Na Twitteru to potvrdil předseda STAN Vít Rakušan.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Věslav Michalik zemřel ve věku 59 let.

Článek

„Zemřel Věslav Michalik, místopředseda hnutí STAN, skvělý starosta Dolních Břežan a můj dobrý přítel. Nenacházím slov,“ uvedl Rakušan. Podrobnosti nesdělil.

Server Neovlivni uvedl, že podle jeho informací zemřel politik během výletu do hor.

Po loňských podzimních volbách byl Michalik kandidátem STAN na post ministra průmyslu, nakonec se nominace vzdal kvůli zveřejněným informacím o jeho podnikatelských aktivitách.

Jeho firma si půjčila 4,6 milionu eur přes kyperskou společnost, kterou podle Michalika vlastnila jeho manželka. Obchod byl podle něj legální, přesto se kandidatury vzdal, aby vznikající vládě nekomplikoval situaci.

Soustrast vyjádřili ještě v neděli v noci mnozí politici. Například předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová nebo předseda poslanců KDU-ČSL Marek Výborný.

„Je mi velmi líto náhlého úmrtí Věslava Michalika. Upřímnou soustrast a hodně sil rodině a jeho přátelům,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

„To se mnou hodně otřáslo…Znali jsme se dlouho. Ještě mu nebylo šedesát, byl to sportovec plný života…Upřímnou soustrast pozůstalým. Je mi to moc líto,“ napsal někdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Dolní Břežany vystaví kondolenční knihu

Lidé budou moci na radnici v Dolních Břežanech vyjádřit pozůstalým soustrast. V přízemí úřadu bude vystavena kondolenční kniha. V pondělí ráno to oznámil místostarosta Lubomír Havel (za STAN). „Už na tom pracujeme. Co se týká oficiálního rozloučení, tak zatím bližší podrobnosti nevím, je to příliš čerstvé," uvedl Havel.

Michalik se narodil v Českém Těšíně, vystudoval Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze. Posléze studoval ekonomii v USA. Pracoval v Akademii věd ČR a v bankovních institucích, posléze podnikal.

V roce 2002 vstoupil do politiky a byl zvolen zastupitelem Dolních Břežan. O dva roky později se stal jejich starostou. V roce 2012 byl zvolen zastupitelem Středočeského kraje, v listopadu 2020 se stal náměstkem hejtmanky pro strategii a finance. V hnutí STAN byl od roku 2013, od roku 2021 byl místopředsedou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám