Hlavní obsah

Zemřel Václav Zelenka, přeživší lidické dítě

– Kladno • Aktualizováno

Ve věku 83 let v sobotu ráno zemřel Václav Zelenka, přeživší lidické dítě a dlouholetý starosta Lidic. Během svého života se věnoval šíření odkazu lidické tragédie mezi širokou veřejností, uvedla na webu Památníku Lidice Jana Chourová Plachá. Zelenka byl z jedním z několika dětí vybraných nacisty k poněmčení, 82 lidických dětí zahynulo v deportačním táboře v plynovém autě.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Pietní vzpomínka na vyhlazení Lidic

Článek

Zelenka se narodil 9. září 1938 v Kladně. „Ve starých Lidicích bydlel se svými rodiči v domku č. p. 87. Tatínek Václav, který pracoval v kladenských hutích, byl 10. června 1942 zavražděn u Horákova statku, maminka Žofie přežila útrapy koncentračního tábora Ravensbrück," popsala Chourová Plachá.

V den vyhlazení obce,10. června 1942, byl s ostatními lidickými dětmi a ženami převezen do kladenského gymnázia, kde jej nacisté společně s Hanou Špotovou a Dagmar Veselou vybrali k poněmčení.

„Z dětského domova Puščikovo, kde pobýval až do roku 1944, byl převezen do dětského domova Oberweis v Oberdonau, kde zůstal až do února 1945. Následně byl předán do rodiny Wagnerovy v Lohse, kde žil pod jménem Rolf Wagner,” uvedla Chourová Plachá.

Nenapravitelný. Podivuhodný osud lidického chlapce

Historie

Nalézt se ho podařilo v květnu 1947, a poté byl repatriován zpět do Československa, kde se opět setkal se svou matkou. S ní se nastěhoval do nově postavených Lidic. Od roku 1999 do roku 2006 byl jejich starostou a žil zde až do své smrti. Byl ženatý a měl tři syny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám