Hlavní obsah

Evropská komise posvětila většinu dotací proplacených Agrofertu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Všechny proplacené projekty, které Evropská komise (EK) posuzuje kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), byly podle náměstka ministra zemědělství Jiřího Šíra a ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Martina Šebestyána uznány za způsobilé. Oba muži to ve středu uvedli na tiskové konferenci po návratu z úterního jednání v Bruselu.

Záznam: Briefing zástupců Státního zemědělského intervenčního fondu Video: ČTK

 
Článek

Jediný projekt, na jehož proplacení se česká strana se zástupci EK neshodla, je ve výši 1,6 milionu korun.

EK si podle Šíra vyžádala další informace. Bližší detaily ani dokumenty s ohledem na probíhající audit podle náměstka sdělovat nelze.

Stejně tak prý nelze potvrdit ani vyvrátit jednoznačný závěr, že by byl premiér Babiš ve střetu zájmů, jak se již dříve objevilo v médiích.

Žalobci řeší dva podněty ohledně možného Babišova střetu zájmů

Domácí

Desetičlenná skupina vedená náměstkem Šírem a ředitelem Šebestyánem jednala na generálním ředitelství pro zemědělství (DG Agri) v Bruselu od úterního rána do pozdního odpoledne.

Podle Evropské komise (EK) byla schůzka standardní součástí procedury, která umožňuje dotčené zemi vyjádřit se k předběžným zjištěním auditorů. Server Neovlivní.cz již dříve uvedl, že audit potvrdil střet zájmů českého premiéra.

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) opakovaně odmítá, že by byl ve střetu zájmů a že by Česku hrozilo vracení evropských peněz. Také Agrofert tvrdí, že holding, který do února 2017 před vložením do svěřenských fondů Babiš vlastnil, postupoval podle zákonů.

Podle opozice je ale premiérův střet zájmů jasný. Auditní zpráva by měla být dokončena během února.

Babišův střet zájmů potvrdil i druhý audit EK

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám