Hlavní obsah

Zemanovy výroky nic nemění, kurz zahraniční politiky je stejný, tvrdí Zaorálek

Novinky, rei

Zahraniční politika České republiky se nemění, prohlásil v neděli v Otázkách Václava Moravce v ČT na pozadí kontroverzních výroků prezidenta Miloše Zeman šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podtrhl, že za zahraniční politiku České republiky nese odpovědnost vláda a prezident oficiálně její linii dodržuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Žádná změna zahraničně politické orientace ČR se nekoná,“ prohlásil Zaorálek. „Za zahraniční politiku vlády je zodpovědná vláda,“ upozornil a doplnil, že prezident „sám dělat zahraniční politiku nemůže“.

Zaorálek poznamenal, že se s prezidentem pravidelně setkává a konzultuje s ním témata, na které mají různé názory. „Mohu vás ujistit, že i prezident oficiální linii drží,“ prohlásil Zaorálek. Uvedl, že to platilo na summitu NATO ve Walesu i při nedávných jednáních ve Varšavě i v Bratislavě.

Šéf diplomacie nicméně připustil, že se Zemanovy výroky pro ruskou státní televizi o Ukrajině nesouhlasí. Miloš Zeman prohlásil, že ekonomická pomoc Ukrajině v době občanské války je plýtvání penězi. Podle Zaorálka to tak není. „Samozřejmě, že ne,“ podotkl.

Podle něj to ale neuškodilo vztahům s Ukrajinou. K Zemanovu rozhovoru řekl, že neshody se může snažit řešit, ale prezident je samostatná postava s mandátem a politickým programem. Prezident ale sám zahraniční politiku dělat nemůže, zopakoval Zaorálek.

Europoslanec Petr Mach (Svobodní) k tomu poznamenal, že je možná načase zvyknout si na to, že Zeman jako přímo volený prezident „bude něco říkat“, ale nemusí to znamenat změnu orientace zahraniční politiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám