Hlavní obsah

Zemana přeloží na oddělení dlouhodobé péče

Praha

Prezidenta Miloše Zemana čeká další přesun v rámci Ústřední vojenské nemocnice. V pondělí jej mají z rehabilitačního oddělení přesunout na oddělení dlouhodobé péče. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na Twitteru.

Foto: Novinky

Ještě na JIP jednotce přišel prezidenta do ÚVN navštívit tehdejší šéf Sněmovny Radek Vondráček.

Článek

Na oddělení dlouhodobé péče už jsou možné návštěvy, které splní protiepidemická opatření. Za prezidentem tedy bude moci osobně přijít šéf vítězné koalice Spolu Petr Fiala (ODS), který hodlá hlavě státu představit složení vznikající vlády. Zeman už jej pověřil jednáními o novém kabinetu.

Na oddělení dlouhodobé péče jsou pacienti, kteří mají již zaléčený akutní zdravotní problém, ale jejich stav ještě nedovoluje propuštění do domácího ošetřování. Péče je zde zaměřena na stabilizaci jejich zdravotního stavu a také na zlepšení jejich soběstačnosti.

Zeman podepsal jmenovací listiny velvyslanců

Domácí

Prezident Miloš Zeman je v Ústřední vojenské nemocnici od 10. října, kdy jej sem v akutním stavu a ve zjevném bezvědomí dopravila sanitka. 4. listopadu pak byl z JIP přeložen na standardní pokoj rehabilitačního oddělení.

Prognóza nejistá

Podle kardiochirurga Pavla Pafka, který je členem Zemanova lékařského konzilia, trpí hlava státu cirhózou jater. V ÚVN má v rámci léčby mimo jiné zavedenou žaludeční sondu, kterou přijímal výživu.

Podle Zemanova ošetřujícího lékaře a šéfa ÚVN Miroslava Zavorala je prezidentův pobyt v nemocnici plánovaný ještě na minimálně tři čtyři týdny.

Dal jsem k Zemanově léčbě drobná doporučení, řekl psychiatr Anders

Domácí

Konzilium se kvůli Zemanovu zdravotním stavu sešlo poprvé v pátek 5. listopadu. Po poradě uvedli, že prezidentův stav se v nemocnici sice zlepšil, stále se ale naplno nemůže věnovat své práci. Nelze taky podle nich dávat další prognózy, protože prezidentovo onemocnění je „samo o sobě obtížně léčebně obnovitelné“.

Cirhóza je chronické jaterní onemocnění, při kterém postupně dochází k nekróze jater a následně ke zvýšené tvorbě vaziva (fibrotizace) a k uzlovité přestavbě jaterních buněk. Nejčastějšími příčinami cirhózy jsou virové infekce jater a nadměrné užívání alkoholu.

Reklama

Výběr článků

Načítám