Hlavní obsah

Zeman vetoval zákon snižující platby státu do zdravotnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v pondělí vetoval novelu, která má letos snížit platby státu do zdravotnictví o 14 miliard korun a od roku 2024 je valorizovat jako důchody. Sněmovna může veto zvrátit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Přijatá zákonná úprava ohrožuje zachování kvality a dostupnosti zdravotní péče a vůbec neřeší jejich nezbytné zlepšování,” napsal prezident podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka ve zdůvodnění svého rozhodnutí šéfce Sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09).

Vládní představitelé takové dopady snížení plateb za státní pojištěnce již dříve odmítli.

Koaliční většina ve Sněmovně může nyní prezidentské veto přehlasovat. Potřebuje k tomu nadpoloviční většinu 101 hlasů, celkem jich má pětikoalice 108. Tento krok nyní předpokládá i ministerstvo zdravotnictví.

Poslanci odklepli snížení platby za státní pojištěnce o 14 miliard korun

Domácí

Na základě novely, kterou minulý týden schválily jak Sněmovna, tak Senát, mají po lednovém zvýšení ve zbytku roku klesnout státní platby do zdravotnictví za důchodce, děti, studenty nebo nezaměstnané.

Stát platí od ledna za každého svého pojištěnce z rozhodnutí bývalého kabinetu 1967 korun měsíčně, o 200 korun víc než loni. Podle návrhu platby klesnou na pět měsíců na 1487 korun, tak aby průměr za celý rok odpovídal loňské částce.

Od roku 2024 navíc má být podle novely zavedena automatická valorizace zdravotních plateb státu.

Schválení předcházely obstrukce ANO a SPD 

Ve Sněmovně na rozdíl od Senátu čelila předloha mnohahodinovým obstrukcím opozičních ANO a SPD, jejíž zástupci argumentovali podobně jako Hrad obavy z možného snížení kvality a dostupnosti zdravotní péče.

Na důchody sahat nebudeme, odmítl Stanjura Kalouska

Domácí

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) hájil snížení plateb tím, že letos výše úhrad vycházela z pesimistických prognóz, které nenastaly. Systém veřejného zdravotního pojištění byl podle ministra v pololetí v přebytku zhruba 6,5 miliardy korun.

Zeman: Rekonstrukci vlády nedoporučuji

Domácí

Šéf VZP byl na Hradě 

V souvislosti s blížící se kontrasignací zákona se objevila informace, že ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek ve čtvrtek navštívil Pražský hrad. S kým měl schůzku, není doteď jasné.

Prezident Miloš Zeman na místě nebyl, pouze šéf jeho kanceláře Vratislav Mynář a jeho poradce Martin Nejedlý, upozornil Deník N.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám