Hlavní obsah

Zeman vetoval novelu o snížení DPH na noviny a časopisy

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman vetoval novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která měla snížit DPH na noviny a časopisy z 15 na 10 procent. V úterý to uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Prezident rovněž podepsal pět zákonů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Návrh komunistických poslanců schválila Sněmovna již v prvním čtení v listopadu. Senát jej podpořil v polovině prosince. [celá zpráva]

„Pan prezident se ztotožnil s negativním stanoviskem vlády,” uvedl Ovčáček. „Domnívá se, že není jediný důvod pro daňové zvýhodnění této komodity, snad kromě zvýhodnění lobbistických tlaků vydavatelů těchto periodik,” odtušil mluvčí.

Připomněl rovněž, že s novelou nepočítá ani schválený návrh rozpočtu, který Zeman v pondělí podepsal. [celá zpráva]

Druhá snížená sazba DPH ve výši deseti procent se nyní vztahuje na knihy, kojeneckou výživu, léky pro lidi i zvířata a také na zvláštní výživu pro lidi s celiakií a fenylketonurií.

Pět podepsaných zákonů

Prezidentská kancelář rovněž informovala, že hlava státu v  úterý připojila svůj podpis pod pětici schválených norem. Jde mimo jiné o novelu občanského zákoníku, která vrací do zákona předkupní právo na podíl spolumajitele u nemovitostí.

Prezident podepsal i zákon o stavebním spoření, novelu zákona o účetnictví, úpravu normy o obchodních společnostech a družstvech a novelu zákona o výkonu povolání autorizovaných architektů, autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám