Hlavní obsah

Zeman se setkal se svým izraelským protějškem. Omluvil se za Lipavského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hlava státu Miloš Zeman v pondělí přivítal na Pražském hradě izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga. Na společném brífinku se mu omluvil za postoj šéfa české diplomacie Jana Lipavského (Piráti) ke zprávě komise Rady OSN pro lidská práva. Ministerstvo uvedlo, že ČR se zřízením komise nesouhlasila, podle Zemana se mělo Česko připojit k zemím, které zprávu odsoudily.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Setkání českého prezidenta Miloše Zemana a izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga (vlevo), 11. července 2022, Praha

Článek

Komise uvedla, že hlavními příčinami napětí mezi Izraelem a Palestinou jsou izraelská okupace palestinských území a diskriminační chování židovského státu vůči Palestincům. Konec okupace je podle autorů dokumentu klíčovým prvkem pro ukončení bojů i napětí mezi Izraelem a Palestinou.

„Česká republika podporuje Izrael na mezinárodním poli, tedy včetně OSN. Diskutovali jsme proto dnes i o nedávné protiizraelské rezoluci komise pro lidská práva OSN. Tu jsme oba odsoudili,“ uvedl k tomu na společné tiskové konferenci Zeman.

Děkuji, výborný příteli. Netanjahu ocenil Zemanovu podporu Izraele

Domácí

Současně zmínil, že obdržel protestní dopisy několika organizací. „Chtěl bych se proto jako hlava českého státu za tento postoj omluvit,“ řekl.

Ministerstvo zahraničí nedávno uvedlo, že Česko je jedinou zemí EU, která na jednáních v OSN prosazuje snížení protiizraelské agendy, snížení počtu předkládaných rezolucí a jejich větší vyváženost a faktičnost. Lipavský byl kritizován za to, že se ČR nepřipojila k zemím odsuzujícím zprávu komise.

Herzog poděkoval Zemanovi

Izraelský prezident Zemanovi v pondělí naopak děkoval za jeho postoj k Izraeli. „Děkujeme vám za vaši podporu státu Izrael na mezinárodním fóru,“ uvedl.

„A děkuji i za vaši odhodlanou podporu v myšlence přemístění českého velvyslanectví do Jeruzaléma. Máme štěstí, že máme takového přítele,“ doplnil Herzog.

Reklama

Výběr článků

Načítám