Hlavní obsah

Zeman: Pokud církve dají finanční náhrady na hospice, pomohou státu

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud církve využijí 59 miliard z finančních náhrad, které jim byly přiřčeny v rámci církevních restitucí, na hospice, domovy důchodců či střediska sociální péče, pak by prezident Miloš Zeman neměl s výší náhrad problém. Hlava státu to naznačila ve středu v pořadu Hyde Park na ČT.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman

Článek

„Pokud církev těch 59 miliard vynaloží opravdu na veřejně prospěšné účely, na vybudování sítě hospiců, domovů důchodců a středisek sociální péče, tak pomůže státu a splní svoje poslání. Nesmírně bych si přál, aby se problém vyřešil tak, že církev řekne, že chce pomáhat bližním například tím, že bude budovat například hospice,“ uvedl Zeman.

Prezident se zároveň vyslovil pro to, aby církve zveřejňovaly například ve výročních zprávách, jak nakládají s finančními náhradami,  a uváděly i konkrétní částky a projekty. Podle Zemana je k diskusi například inflační doložka či případné zdanění finančních náhrad.

Církve, které se státem uzavřely dohody na základě zákona o majetkovém narovnání, mají dostat nemovitý majetek v hodnotě 75 miliard. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard navýšených o inflaci, což může ve finále činit až 96 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám