Hlavní obsah

Zeman podepsal zvýšení rodičovské i právo na digitální služby

Rodičovský příspěvek vzroste o 80 000 korun na 300 000 korun na jedno dítě. Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek podepsal novelu zákona o státní sociální podpoře. Navýšení, které se dotkne i části rodin s dětmi do čtyř let, schválila Sněmovna ve středu. Informoval o tom mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Vyšší příspěvek budou dostávat podle předlohy rodiče novorozenců a dětí do čtyř let, kteří budou příspěvek k lednu ještě pobírat. Přesná částka bude záviset v těchto případech na předchozím příjmu a na potomkově věku, tedy na počtu měsíců, které zbývají do čtvrtých narozenin dítěte.

Poslanci rozhodli, 70 tisíc rodin vyšší rodičovskou nedostane

Domácí

Lidovci avizovali, že podají proti schválené podobě návrhu ústavní stížnost, neboť ji považují za diskriminační. Příspěvek se totiž zvýší jen některým rodinám s dítětem do čtyř let.

Právo na digitální služby

Prezident podepsal rovněž zákon o právu na digitální služby, který lidem umožní komunikovat se státem elektronicky. Měla by rovněž skončit praxe, kdy stát po občanech opakovaně vyžaduje identické údaje a informace.

Další podepsaná novela o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů zpřísňuje sankce za přestupky ohledně vykazování emisí a nákupu emisních povolenek. Ty vzrostou až desetinásobně na 20 milionů.

Konec front na úřadech? Poslanci přijali zákon o elektronické komunikaci

Domácí

Prezident podepsal i novelu zvyšující státní příspěvky zaměstnavatelům na platy lidí se zdravotním postižením, vzrostou o 800 korun až na 12 800 korun měsíčně. Napříště bude o růstu příspěvků rozhodovat vláda.

Rovněž podepsaná novela o hospodaření energií pak stanoví, že průkaz energetické náročnosti budou muset mít všechny velké budovy, které často navštěvuje veřejnost.

Poslední podepsanou normou je novela zákoníku práce, která sjednocuje pojištění za škodu vzniklou žákům základních a mateřských škol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám