Hlavní obsah

Zeman podepsal Klausové pověřovací listinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v úterý podepsal pověřovací listinu několika velvyslanců, mezi nimi i bývalé první dámy Livie Klausové. Informovala o tom mluvčí Hradu Hana Burianová.

Foto: Petr Marek, Právo

Miloš Zeman a choť jeho předchůdce Václava Klause Livia Klausová.

Článek

O jmenování Klausové, která podpořila Zemana v prezidentské kampani, vedl současný prezident vleklý spor se svým někdejším vyzyvatelem z klání o prezidentské křeslo Karlem Schwarzenbergem. Ten ještě coby ministr zahraničí odmítal, aby Klausová získala post „za zásluhy”. Zeman argumentoval, že bývalá první dáma má pro funkci velvyslankyně dostatečné předpoklady.

Kromě Klausové v úterý Zeman podepsal i listiny dvou nerezidentních velvyslanců: Pavla Mikeše pro Kongo a Petra Kopřivy pro Paraguay.

Na podpis zatím čeká listina kosmonauta a europoslance KSČM Vladimíra Remka, který má být novým velvyslancem v Rusku. I ten Zemana ve volbě podpořil a Schwarzenberg pak jeho nominaci na ambasadorský post odmítal.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Klausová se funkce velvyslankyně ujme v okamžiku, kdy předá pověřovací listiny slovenskému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi. Jako velvyslankyně bude mít významnější pozici než její manžel Václav Klaus, který po odchodu z Hradu působí ve svém nově zřízeném institutu.

Reklama

Výběr článků

Načítám