Hlavní obsah

Zeman oznámil, že plánuje příští rok navštívit Čínu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman plánuje příští rok na základě pozvání čínského protějšku Si Ťin-pchinga zavítat do Číny. Hrad o tom ve středu informoval v souvislosti s telefonátem mezi oběma politiky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman a Si Ťin-pching při návštěvě čínského prezidenta v Česku v roce 2016.

Článek

Zeman v minulosti navštívil Čínu opakovaně. Loni se tam chystal na summit 17+1 se zeměmi střední a východní Evropy, který však kvůli epidemii koronaviru proběhl až letos a pouze virtuálně.

Zeman se ho původně nechtěl zúčastnit, a to kvůli nespokojenosti s velikostí slíbených čínských investic v České republice, o nichž sám opakovaně mluvil. Později Pražský hrad cestu připustil za podmínky, že se investice podaří dokončit. Nakonec na summitu hovořil o naději, že se podaří naplnit projekty spolupráce Evropy s Čínou, především pak projekt nové Hedvábné stezky.

Na cesty do zahraničí, ale i po české republice míří prezident v posledních měsících i kvůli epidemii koronaviru sporadicky.

Vojáci, nazdar! Prezident Zeman zajel do Prostějova na slavnostní nástup pluku

Domácí

Čínský prezident se měl ve středu vedle Zemana telefonicky spojit ještě s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Si Ťin-pching podle Hradu vyjádřil solidaritu ČR a jejím občanům po nedávném úderu tornáda, které poškodilo sedm vesnic na jihu Moravy, a „zdůraznil, že Českou republiku považuje za klíčového partnera v rámci EU”.

Prezidenti prý hovořili rovněž o ekonomické spolupráci a informovali se o tom, jak se daří stromům, kterými se vzájemně podarovali.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman a čínský prezident Si Ťin-pching zasadili v roce 2016 v parku v Lánech jinan dvoulaločný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám