Hlavní obsah

Zeman: Opustí-li voliči kvůli zradám ČSSD, ať volí KSČM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman nevylučuje možnost, že sociální demokracie ještě bude poškozena bývalými skandály. Kdyby se to stalo, pak voličům doporučuje volit komunistickou stranu. Varuje naopak před ODS a její Modrou šancí, která by byla podle něj pro republiku katastrofou. Ve své nové knize Vzestup a pád české sociální demokracie píše, že je ochoten se spojit třeba s ďáblem, aby uskutečnění programu ODS zabránil.

Článek

Zeman se obává především toho, že po období pod vedením Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse zůstalo ještě ve skříních mnoho kostlivců, které na ČSSD političtí konkurenti ve volebním boji vytáhnou. Tyto "nášlapné miny" by podle něj mohly preference ČSSD, které jsou nyní vyrovnané s ODS, opět srazit. Příčiny úpadku vidí Zeman v korupci a klientelismu, ale i v nevýhodné vládní koalici.

Špidla byl podle něho menším zlem než Gross. Měl vizi, nedokázal ji ale uskutečnit a chyběl mu respekt. Gross neměl vizi ani respekt, jen sklony ke klientelismu, píše.

Bývalý premiér se předloni pokusil porazit Václava Klause v boji o prezidentské křeslo. Uvedl, že se dal podrazit vlastní stranou. Vypočítal v knize 26 "zrádců" včetně Špidly a Grosse, kteří hlasovali proti kandidátovi, jehož vybrala drtivá většina sociálních demokratů v referendu. "Zrádci" se podle Zemana báli silného prezidenta, který by mohl být nepohodlný těm, kdo už byli příliš vtaženi do osidel klientelismu.

Jako příklad klientelistické odměny uvedl nynějšího volebního manažera ČSSD a bývalého ministra obrany Jaroslava Tvrdíka, který se "za Grossovy přímluvy stal bez výběrového řízení šéfem Českých aerolinií".

Zemanova již druhá kniha se má objevit u knihkupců 20. února. Následující den ji na pražském Žofíně pokřtí. Autogramiáda se bude konat v Paláci knih na Václavském náměstí. Vydavatel Andrej Šťastný ji vytiskl nákladem 60 000 výtisků a podle neoficiálních informací by mohla Zemanovi vynést kolem 2,4 miliónu korun. Předchozí Zemanova vzpomínková publikace Jak jsem se mýlil v politice byla loni nejprodávanější knihou v oblasti beletrie. Knihy se podle nakladatele prodalo přes 130 000 výtisků.

Reklama

Výběr článků

Načítám