Hlavní obsah

Zeman odvolá náčelníka vojenské kanceláře Pilce

– Praha • Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v neděli řekl, že náčelník jeho vojenské kanceláře Rostislav Pilc bude muset odejít, protože přišel o bezpečnostní prověrku. Časem ho prý odvolá. Zeman to řekl v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Rostislav Pilc na fotografii z roku 2013

Článek

„Na rozdíl od kancléře (Vratislava Mynáře pozn. red.), který prověrku nepotřebuje a jen z jakéhosi frajerství požádal o prověrku na přísně tajné, tak tady náčelník vojenské kanceláře Hradu Pilc prověrku na přísně tajné podle zákona potřebuje,“ řekl Zeman.

Uvedl, že se sejde s náčelníkem generálního štábu a ministrem obrany a požádá je, aby mu doporučili generála, který prověrku má a současně bude funkci náčelníka vojenské kanceláře chtít.

Pilc o prověrku přišel v minulých dnech. Odebral mu ji Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Podle Lidových novin byla důvodem aféra kolem šéfky kabinetu bývalého premiéra Petra Nečase Jany Nagyové, nyní Nečasové. V procesu vystupoval jako svědek a vypovídal proti svým někdejším spolupracovníkům z Vojenského zpravodajství.

Šéf vojenské kanceláře na Hradě patří mezi vlivné představitele armády. Jeho prostřednictvím vykonává prezident svou roli nejvyššího velitele ozbrojených sil.

Lituje, že nemůže odvolat premiéra

Zeman v reakci na jeden z dotazů zalitoval, že není v jeho pravomoci odvolat premiéra. „Bohužel a ještě jednou bohužel prezident takovou pravomoc nemá,” řekl.

V závěru rozhovoru prozradil, že už má nakoupeny dárky pro manželku, dceru, syna a mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám