Hlavní obsah

Zeman má v paži titanový hřeb. Cítí se dobře a je plný humoru

Aktualizováno

Lékaři implantovali prezidentovi Miloši Zemanovi po zlomenině paže do kosti titanový hřeb. Uvedl to ve středu kancléř Vratislav Mynář. Do domácího ošetření by měla být hlava státu propuštěna o víkendu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Podle Mynáře se „prezident cítí dobře a je plný humoru”.

Program se podle kancléře zatím měnit nebude. Je tak možné, že prezident zavítá počátkem září do Jihomoravského kraje.

Kancléř uvedl, že prezident již byl přemístěn z jednotky intenzivní péče na běžný pokoj.

Zdravotní trable prezidenta: Poraněné koleno, nechutenství i cukrovka

Domácí

Podle Mynáře už Zemana navštívila manželka i dcera. Řada politiků podle něj vyjádřila prezidentovi podporu a popřála mu brzké uzdravení.

Jak ke zranění došlo, Mynář nechtěl komentovat. „Prostě se to stalo, pan prezident má právo na své soukromí, a pokud se rozhodl přemístit se ve vlastní vile bez ochranky, tak je to jeho právo,“ uvedl.

Dostane ortézu

Po dobu 6 až 8 týdnů patrně nebude moci Zeman používat v pravé ruce hůlku. Podle kancléře bude mít prezident zřejmě ortézu.

Zeman si zlomil pažní kost, je po operaci

Domácí

„Po krátké rekonvalescenci mu to nebrání ve výkonu jeho povinností,” uvedl Mynář s odvoláním na lékaře. Pro úplnost dodal, že hlava státu dnes poobědvala rybu s vařeným bramborem.

Zeman si zlomil pažní kost v úterý večer při pádu. Následně se v Ústřední vojenské nemocnici podrobil operaci.

Zrušená cesta do Itálie

Pražský hrad ve středu oznámil, že odkládá zářijovou návštěvu prezidenta Miloše Zemana v Itálii. Hlavním důvodem je situace kolem pandemie koronaviru a s ní spojená opatření. ČTK to řekl ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák. S italskými partnery nyní hledá jiný vhodný termín.

Jindrák ČTK řekl, že zranění prezidenta z úterního večera, kdy si zlomil ruku, nebylo hlavním důvodem pro rozhodnutí cestu odložit. Tím byla situace kolem koronaviru, která neumožnila cestu v září uskutečnit v původně uvažovaném rozsahu. Neodpovídala by tak podle něj jejímu významu.

Nyní proto s Italy hledá další vhodný termín. Poznamenal, že bude záležet na aktuální koronavirové situaci. Italská strana je podle něj při hledání náhradního termínu velmi flexibilní.

Reklama

Výběr článků

Načítám