Hlavní obsah

Zeman lhal o exporadci Šarapatkovi, rozhodl soud. Stát se musí omluvit

Novinky, ren, jas

Prezident Miloš Zeman nemluvil pravdu, když na adresu svého někdejšího poradce Zdeňka Šarapatky uvedl, že jej vyhodil pro neschopnost. Za lež, kterou Zeman pronesl v pořadu Týden s prezidentem, se bude muset omluvit Česká republika. Nepravomocně o tom v pátek rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Šarapatka byl v době Zemanova premiérství jeho poradcem. Na Úřadu vlády skončil v souvislosti s kauzou Olovo, která měla zdiskreditovat tehdejší ministryni školství Petru Buzkovou. Materiál měl připravit další ze Zemanových poradců Vratislav Šíma, což Šarapatka odhalil.

Šarapatka tehdy odešel na vlastní žádost.

Šarapatka o verdiktu soudu informoval v pátek na Twitteru.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček jeho interpretaci soudního verdiktu odmítl. „Je to lež. Pana prezidenta se spor netýká, nebyl účastníkem a nejedná se o jeho omluvu. Rozsudek navíc není pravomocný,” sdělil Novinkám s tím, že předpokládá odvolání ministerstva financí, které bylo označeno za protistranu sporu, jelikož prezidenta nelze žalovat.

Šarapatka podle Idnes.cz původně žaloval prezidentskou kancelář, později po upozornění soudu, že prezidenta žalovat nelze, žaloval ministerstvo financí.

Foto: René Fluger, ČTK

Zdeněk Šarapatka na archivním snímku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám