Hlavní obsah

Zeman do třetí volby nepůjde

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÉ VESELÍ

Expremiér Miloš Zeman v neděli po návratu na svou chalupu na Vysočině odmítl jakékoli úvahy o své nominaci a kandidatuře do třetí volby prezidenta.

Foto: archiv Garyho Lucase

Gary Lucas vystoupí v Mikulově.

Článek

"Člověk má hledat důvody neúspěchu u sebe, a ne u druhých. Mojí hlavní chybou je to, že se mi nepodařilo přesvědčit zhruba dvacet až pětadvacet sociálně demokratických poslanců, aby nevolili Václava Klause. Je samozřejmé, že za této situace nepůjdu do třetí volby. Děkuji všem členům sociální demokracie, kteří mně ve vnitrostranickém referendu vyjádřili důvěru a tím i čest ucházet se jako kandidát ČSSD o funkci prezidenta," řekl Zeman v neděli Právu.

"Slib jsem dodržel"

Expremiér uvedl, že z rodinných důvodů nebyl v pátek a v sobotu pro média dosažitelný. "Shodou okolností jsem měl v sobotu jmeniny. Oslavil jsem je v úzkém rodinném kruhu," poznamenal. Žádost Práva o poskytnutí rozhovoru odmítl. "Nemám nyní v úmyslu vést rozhovory s médii," odpověděl Právu. Uvedl, že se nebude vyjadřovat k situaci uvnitř sociální demokracie, ani k výrokům politiků a komentářům médií k pátečnímu druhému kolu prezidentské volby, ve které neuspěl jen proto, že mu asi třetina poslanců ČSSD nedala svůj hlas.

"Slib, že straně v kritické chvíli pomůžu jsem účastí ve druhém kole prezidentské volby dodržel. To je pro mě ve vztahu k řadovým členům sociální demokracie podstatné," uzavřel Zeman strohé komentování své páteční prohry ve volbě prezidenta bez emocí, prost jakýchkoli náznaků zklamání. Řekl, že se nyní těší až napadne více sněhu, aby se mohl na běžkách vydat po lyžařských stezkách Vysočinou.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman je mimo hru

V prvním kole tajné volby prezidenta České republiky vypadl kandidát ČSSD Miloš Zeman. Naopak do druhého kola postupuje senátorka Jaroslava Moserová a Václav...

Výběr článků

Načítám