Hlavní obsah

Zeman: Cítím se jako sociální demokrat, oslabení ČSSD si nepřeji

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandidát na prezidenta Miloš Zeman v rozhovoru pro Právo vyvrátil nařčení, že by chtěl oslabit sociální demokraty, protože se on sám se nadále cítí být sociálním demokratem.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidát na prezidenta Miloš Zeman

Článek

Jaký je váš názor na dekrety prezidenta Beneše?

Už jsem ten názor vyjádřil. Pan Schwarzenberg se hrubě mýlí, když tvrdí, že tyto dekrety jsou neplatné. Ústavní soud naprosto jednoznačně jejich platnost potvrdil a pan Schwarzenberg by měl znát jako druhý muž Nečasovy vlády nálezy Ústavního soudu.

Mohu namítnout, že zatímco Karel Schwarzenberg řekl, že jsou dekrety neplatné, vy jste jako premiér prohlásil, že jsou vyhaslé.

No a to je zatracený rozdíl, který by měli pochopit nejenom právníci. Vyhaslé dekrety znamená, že byly zkonzumovány, to znamená, že byly naplněny, protože skutečně došlo ke konfiskaci majetku kolaborantů a zrádců a skutečně došlo k odsunu.

Mimochodem, pan Schwarzenberg nemá pravdu, že odsun byl založen na principu kolektivní viny, protože právě v těchto zákonech, které recipovaly Benešovy dekrety, se jasně z odsunu vyčleňují antifašisté.

Za co byste na základě zkušenosti z kampaně pochválil svého konkurenta a za co zkritizoval?

Pochválil bych ho za výborně načasovanou marketingovou kampaň s výraznou podporou médií, zejména médií, která mají zahraniční vlastníky. Tak trochu mně to připomnělo reklamu na prací prášky. A za co bych ho naopak zkritizoval? Za to, že v jeho případě je důvodná obava, že když otevřete onu krabici s pracím práškem, vykoukne na vás Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidát na prezidenta Miloš Zeman

Budete se tedy dál snažit v kampani spojovat Schwarzenberga se současnou vládou?

Panebože, pane redaktore, Karel Schwarzenberg je první místopředseda Nečasovy vlády, co můžete chtít víc! Toto není žádné umělé spojení. Kromě toho je to předseda vládní strany TOP 09. A kromě toho je to dnes už v podstatě i kandidát vládní koalice, protože jak jistě víte, ODS se přihlásila k jeho podpoře.

Na to ovšem mohu namítnout, že podporu vám vyslovil poslanec ODS Boris Šťastný.

Nevylučuji, že jednotliví poslanci nebo senátoři, a to se týká i ČSSD, viz Jiří Dienstbier, budou hlasovat pro jiného kandidáta, než jim doporučilo vedení jejich strany. Občané mají svobodnou vůli a já ji plně respektuji jak u poslanců, tak u senátorů.

Když už jsme u Jiřího Dienstbiera, on vás obviňuje z napojení na pražské kmotrovské struktury. Zmiňuje třeba vazbu na Tomáše Hrdličku. Znáte se s panem Hrdličkou?

V životě jsem pana Hrdličku neviděl. Ale to jenom patří do série lží, které pan Dienstbier občas produkuje.

Vy jste se vyjádřil, že se nechcete ČSSD mstít. Není to ale od vás jenom pokus, jak soc. dem. nyní uchlácholit?

Cítím se i nadále srdcem sociálním demokratem, protože být sociálním demokratem nutně neznamená být v této straně organizován. Koneckonců, David Rath v této straně naopak organizován byl. A jako přesvědčený sociální demokrat bych si samozřejmě nepřál oslabení pozice ČSSD, i když plně chápu, že jako prezident bych musel být naprosto nadstranický.

Co říkáte tomu, že Karel Schwarzenberg při čtvrtečním jednáním o nedůvěře vládě kvůli amnestii odešel ze Sněmovny a od amnestie se distancoval?

Pokládám to za naprosté pokrytectví, které může zapůsobit pouze na ty, kdo neznají základní parlamentní procedury. K vyslovení nedůvěry vládě je totiž zapotřebí 101 a více kladných hlasů. Jestliže tedy Karel Schwarzenberg nebyl na hlasování přítomen, je to přesně totéž, jako kdyby tam byl.

Foto: Právo

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg v debatě na Prima Family. V pozadí moderátor Jan Punčochář

Myslíte si, že se podaří kampaň udržet ve slušných mezích, jak jste si minulou neděli slíbili?

Sám věřím, že pana Schwarzenberga porazím argumenty, a nikoliv osobními a podpásovými útoky.

Prezident Václav Klaus prohlásil, že hlavou státu chce mít člověka, který strávil život v této zemi. Tím vás opět nepřímo podpořil. Těší vás to, nebo to považujete za polibek smrti?

Zastávám názor, že prezidentem republiky by měl být člověk, který žil celou dobu v této zemi a strávil v ní dobré i zlé, protože tím nasákl myšlením této země, jejích občanů a neodcizil se jí. Prezident Klaus v tomto případě vyjádřil obdobný názor jako já. A já si tohoto názoru vážím. Mohu to směle říci jako dlouholetý oponent jiných názorů Václava Klause.

Je zde velmi silný tábor podporovatelů Karla Schwarzenberga. Pokud se stanete prezidentem, neobáváte se polarizace ve společnosti, nebudete se snažit navázat kontakty i s druhým táborem?

Za prvé, nedomnívám se, že bych měl méně podporovatelů než Karel Schwarzenberg. Vážím si takových jmen jako Jiřina Bohdalová, Lucie Bílá, Václav Hudeček, Felix Slováček, Filip Renč, Laďa Kerndl, Tereza Kerndlová a mnoho a mnoho dalších.

Nicméně, když se podívám na podporovatele Karla Schwarzenberga, tak vedle jmen úctyhodných nalézám i některá jména, která pro mě úctyhodná nejsou. Jako například Jan Ruml nebo Ivan Gabal, který byl manažerem Občanského hnutí a v roce 1992 dovedl tuto stranu k potupné porážce.

Takže, snažil bych se samozřejmě spolupracovat se všemi, kdo mě podporovali, ale i s těmi, kdo mě nepodporovali, pokud by ve společnosti měli výraznou roli. A mám to tak trochu snadné, protože na jedné straně mně vyjádřil podporu jak předseda odborů Jaroslav Zavadil, tak i předseda Svazu zaměstnavatelů Jan Vízner. A já se domnívám, že spolupráce mezi zaměstnavateli a zaměstnanci na půdě tripartity by měla zesílit a prezident by k tomu mohl poskytnout i určitý prostor.

Platí, že se nadále nebudete bavit se slovenskými médii, poté, co vás deník SME přirovnal k Vladimíru Mečiarovi?

Předeslal bych to, co nikde nebylo řečeno a co je skutečností. Před prvním kolem prezidentských voleb i krátce po něm jsem odmítl poskytnout rozhovory pro jakákoliv zahraniční média, tedy nejenom slovenská. A to z toho důvodu, že se domnívám, že prezidenta ČR by měli volit občané ČR a jakýkoliv kandidát by se neměl doprošovat těmito rozhovory přízně zahraničních médií.

Co se konkrétně týče slovenských médií, předpokládám, že v případě svého zvolení bych s nimi mluvil tak jako s ostatními zahraničními médii. S jedinou výjimkou, a to je právě deník SME, mimochodem bratislavská pobočka deníku Mladá fronta Dnes. A to proto, že článek, který o mně uveřejnili, byl lživý. Neboť každý, kdo se trochu zabývá politikou, ví, že jsem byl téměř jediný český politik, který Vladimíra Mečiara kritizoval v době jeho vlády. Čehož se jiní čeští politici neodvážili. Média mne mohou kritizovat, na to mají svaté právo, ale nemají lhát.

Celý rozhovor s Milošem Zemanem si můžete přečíst v sobotním deníku Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám