Hlavní obsah

Zeman chce prosadit volební povinnost sankcemi, uvažuje o pokutě 5000 korun

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentský kandidát Miloš Zeman by byl pro zavedení volební povinnosti. Kdo by se voleb nezúčastnil, musel by zaplatit pokutu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kandidát na prezidenta Miloš Zeman

Článek

Zeman by chtěl eliminovat vysokou volební neúčast. Ta podle něj částečně zavinila úspěch komunistů v krajských volbách. „Vzhledem k poměrně nízké inflaci v ČR by do zákona stačilo dát nějakou konkrétní částku. Pro mě za mě třeba 5000 korun," uvedl v debatě MF Dnes.

Naopak v rámci prezidentských spolupracovníků chce Zeman částečně navázat na Václava Klause. V rozhovoru pro rádio Impuls řekl, že pokud by se stal prezidentem, nechal by na Hradě kancléře Jiřího Weigla. Podle Zemana se ve funkci osvědčil a není třeba jej nahrazovat někým novým.

Miloš Zeman na Rádiu ImpulsVideo: Rádio Impuls

Zeman v rozhovoru zkritizoval zaběhnutý postup, kdy „kamkoliv přijde nějaký nový šéf, tak si okamžitě kolem sebe najmenuje do vedoucích funkcí svoje nejbližší spolupracovníky, někdy jenom kamarády, kteří to moc neumějí“.

Prezidentský kandidát dále uvedl, že si není vědom jakéhokoli pochybení ze strany Weigla za dobu, co v úřadu působí. Odmítl také spekulace, že by kancléř byl autorem prezidentské amnestie, která mimo jiné očistila Weiglovu dceru, jež dostala podmínku za zavinění smrtelné havárie. „Zastávám velmi prostý názor, že bez ohledu na autory za tu amnestii samozřejmě odpovídá prezident. Protože on svým podpisem tu amnestii schvaluje,“ řekl Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám