Hlavní obsah

Zeman bude při jmenování Fialy premiérem za průhlednou stěnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Lány
Aktualizováno

Prezident republiky Miloš Zeman v neděli v 11:00 jmenuje novým premiérem Petra Fialu (ODS). Kvůli nakažení koronavirem a povinné izolaci bude hlava státu při ceremoniálu oddělena průhlednou stěnou, potvrdil na stránkách Hradu mluvčí Jiří Ovčáček. Zajištěn bude vizuální a zvukový kontakt.

Foto: Twitter

Miloš Zeman v nemocnici (snímek ze 17. listopadu 2021)

Článek

„Ústavní akt se uskuteční za nejpřísnějších hygienických opatření, která dosud Kancelář prezidenta republiky řešila. Prezident republiky vyslovil se všemi opatřeními osobní souhlas a ochotu je v zájmu věci podstoupit,” uvedl Ovčáček.

„Prezident republiky bude v místnosti od přítomných osob oddělen speciální stěnou, zároveň bude zajištěn vizuální a zvukový kontakt hlavy státu a jmenovaného předsedy vlády. Přítomné osoby budou mít nasazeny respirátory třídy FFP3. Místnost bude řádně větrána a kompletně dezinfikována, včetně všech předmětů,” doplnil prezidentův mluvčí.

Jmenovací dekret podepsal prezident už v sobotu. Dokument byl následně vydezinfikován.

I po jmenování Fialy bude v zemi zatím dále vládnout premiér Andrej Babiš (ANO), jehož kabinet složil demisi 11. listopadu poté, co byla ustavena nová Sněmovna. Babův kabinet bude vládnout do chvíle, než prezident jmenuje celou novou vládu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám