Hlavní obsah

V Praze spadlo za hodinu až 60 mm srážek

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, jas, kub, alt, pem, pch

Páteční bouřky postihly odpoledne především Královéhradecký, Pardubický a Olomoucký kraj. Na železničním koridoru na Moravu v úseku mezi Chocní a Brandýsem nad Orlicí zaplavila voda z přívalových dešťů obě koleje a provoz byl přerušen. Hasiči kvůli vodě evakuují i dětský tábor na Trutnovsku. V Praze podle meteorologů spadlo během hodiny až 60 mm srážek, především v její severní a západní části. Voda zaplavila některé ulice i křižovatky.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky přívalových dešťů v PrazeVideo: Aktu.cz

 
Článek

V Praze hasiči odčerpávají lagunu v ulici V Podzámčí v Krči. Zatopená je i ulice Tanvaldská. Mluvčí hasičů Martin Kavka uvedl, že kanalizace nestíhá vodu vstřebávat. Na severu a západě města spadlo 50 až 60 mm srážek.

Foto: aktu.cz

Potrhaný asfalt na chodníku v poblíž vinice Salabka v pražské Troji

Na trati mezi Smíchovem a Radotínem vypadl po zásahu blesku proud a provoz je přerušen.

Nejezdily ani tramvaje mezi Malovankou a Pohořelcem. Kvůli zaplavené křižovatce nejezdí ani linka 17 v části Holešovic.

Foto: HZS Praha

Laguna u Trojského mostu v Praze

Bouřky řádí i na Trutnovsku. Hasiči museli do náhradního ubytování odvézt asi 60 dětí z tábora.

Na Královéhradecku evidují hasiči asi 50 výjezdů, nejvíc právě na Trutnovsku.

Přechod srážek v pátek odpoledneVideo: chmi.cz

Celkem 47 zásahů absolvovali hasiči v souvislosti s deštěm a bouřkami od 14.00 hodin v Olomouckém kraji. „Jednalo se o splavné bahno z polí a popadané stromy. Čerpalo se i několik sklepů, zejména v okresech Přerov, Olomouc a Šumperk,“ řekl Právu v pátek v podvečer mluvčí krajských hasičů Radek Buryánek. V Přerově spadly stromy na zaparkovaná auta v ulici Budovatelů.

BEZ KOMENTÁŘE: Prudké lijáky v Řetové na OrlickoústeckuVideo: pro Novinky Petr Šácha

Na Liberecku byl kvůli silným bouřkám přerušen provoz na trati mezi Mimoní a Brništěm na Českolipsku. Na trať se při bouřce dostalo kamení a bahno. "Bylo to na úseku několika set metrů," uvedl mluvčí Správy železnic Marek Illiaš. Trať se podařilo vyčistit po 16:00. "Od 16:15 je obnovená plná rychlost vlaků," dodal Illiaš.

Velmi silný déšť zkomplikoval život mnoha lidem i v Kraji Vysočina. Pás bouřek dorazil kolem čtvrté hodiny odpoledne a hasiče zaměstnal postupně na Havlíčkobrodsku a Žďársku, respektive na Novoměstsku, a o něco později i na Třebíčsku. Vesměs šlo o likvidaci stromů popadaných přes cesty a čerpání vody, na Dalešické přehradě pomáhali hasiči na pevninu pěti lidem, kteří uvízli na ostrově.

Foto: HZS Praha

Voda v pražské ulici V Podzámčí

Na Pardubicku musel být odpoledne asi na hodinu zastaven provoz na páteřní trati z Prahy na Moravu. Mezi Chocní a Brandýsem nad Orlicí zaplavila voda z přívalových dešťů obě koleje. Kolem 16. hodiny byl umožněn průjezd vlaků sníženou rychlostí. „Za místem omezení lze očekávat navýšení zpoždění vlaků asi o pět až deset minut," uvedly k incidentu na koridoru na webu České dráhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám