Hlavní obsah

Zelenskyj poděkoval Fialovi za podporu kandidatury Ukrajiny do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu na svém twitterovém účtu informoval o tom, že poděkoval českému premiérovi Petru Fialovi za „důslednou“ českou podporu toho, aby Ukrajina získala postavení kandidáta na členství v Evropské unii. Politici podle něj rovněž probrali nadcházející české předsednictví EU.

Foto: Reuters

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Probrali (jsme) priority českého předsednictví v Radě EU ve druhé polovině roku,“ napsal Zelenskyj. Je podle něj důležité, že Ukrajina patří mezi hlavní priority českého předsednictví.

Z jeho sdělení nevyplývá, kdy s předsedou české vlády hovořil.

Prezidenti a premiéři evropské sedmadvacítky budou na dvoudenním summitu v Bruselu, který začíná ve čtvrtek, rozhodovat, zda udělit Ukrajině postavení kandidáta na členství v evropském bloku.

Minulý týden přiznání kandidátského statusu Ukrajině a také Moldavsku doporučila Evropská komise. Poté, co se při návštěvě Ukrajiny minulý týden pozitivně vyjádřili vrcholní představitelé Francie, Německa a Itálie, se všeobecně očekává potřebný jednomyslný souhlas.

Kyjev požádal o členství v evropském bloku jen několik dní poté, co 24. února na Ukrajinu vtrhla ruská invazní vojska.

Zelenskyj se udobřil s Orbánem

Válka na Ukrajině

Fiala byl jedním z prvních zahraničních vrcholných představitelů, kteří poté přijeli na Ukrajinu a jednali přímo tam se Zelenským. Předseda české vlády se do země vypravil vlakem v polovině března společně s polským premiérem Mateuszem Morawieckým a nyní již bývalým šéfem slovinské vlády Janezem Janšou.

Reklama

Výběr článků

Načítám