Hlavní obsah

Zelení stále nemají jasno, kým nahradí Kuchtovou

PRAHA

Vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík a odstupující ministryně školství Dana Kuchtová se dosud nedohodli na jejím nástupci. Kuchtová navrhla svého náměstka Dušana Lužného. Možným problémem ale může být jeho někdejší členství v KSČ. Ve straně také není jednotný názor na setrvání v koaliční vládě po rezignaci Kuchtové. Touto situací se bude zabývat nedělní jednání republikové rady strany.

Článek

"Dali jsme dohromady seznam, který si ale nepřejeme zveřejnit. Osobnosti, o kterých jsem v souvislosti s ministerskou funkcí už mluvila, jsou na seznamu," řekla Kuchtová před odletem do Bruselu, kde dnes stráví celý den.

Kuchtová chce, aby se jejím nástupcem stal její náměstek a stranický kolega Dušan Lužný, který nabídku přijal. "Že Dana Kuchtová preferuje mě, mě těší," řekl. Další kandidátkou by podle odstupující ministryně mohla být poslankyně zelených Olga Zubová.

Bursíkovi někdejší členství Lužného v KSČ nevadí

U některých členů Strany zelených však může Lužný narazit kvůli svému někdejšímu členství v KSČ. Předseda strany Martin Bursík se k tomu snaží zaujmout pragmatický postoj. "Já členy KSČ a KSČM nemiluji. Mám s tím problém, ale nevybírám si lidi do nejvyšších orgánů strany. Jasně jsem řekl, že jsem připraven spolupracovat s lidmi, které mi sjezd navolí. Takže s Dušanem Lužným spolupracuji," řekl Bursík k tomu Právu.

Úterní Mladá fronta Dnes (MfD) dále informuje, že nástupkyní Kuchtové by se mohla stát i rektorka ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Iva Ritschelová. Podle deníku s ní Kuchtová už jednala. "Mohu potvrdit, že určitá jednání proběhla. Musela bych si ale vyřešit spoustu závazků, které mám vůči univerzitě i regionu," řekla nestranička Ritschelová MfD.

Republiková rada projedná úlohu strany ve vládní koalici

V neděli čeká zelené jednání republikové rady, kde se bude mimo jiné projednávat postup nejužšího vedení v souvislosti s odvoláním Kuchtové. Podle vnitřních směrnic strany se toto rozhodnutí mělo projednat právě na radě a ne pouze v nejužším vedení. Ve straně též není jednotný názor na setrvání v koaliční vládě po tlaku na rezignaci Kuchtové od koaličních partnerů. 

"Troufám si odhadnout, že zde dojde k definování a odhlasování podmínek, které zlepší komunikaci mezi koaličními partnery. Nastolí tam rovnoprávnější pozice," řekl Právu místopředseda Republikové rady Matěj Stropnický.

Na ministerstvu mezitím došlo k další personální změně na postu náměstka pro veřejné zakázky, vnější vztahy a komunikaci. V pondělí svůj odchod definitivně oznámil Jaromír Soukup, který měl v poslední době na starosti také přípravu operačních programů, kvůli jejichž kritice Kuchtová minulý týden oznámila rezignaci. V úterý na jeho místo podle Kateřiny Böhmové z tiskového odboru nastoupil místopředseda zelených Martin Tichý.

Reklama

Související články

Ministryně školství Kuchtová rezignuje

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) oznámila, že odstoupí z funkce. Na úterní tiskové konferenci uvedla, že kvůli napětí kolem čerpání peněz z evropských...

Výběr článků

Načítám