Hlavní obsah

Zastupitelka Liberce chtěla bránit občany. Teď čelí žalobě za poškozování pověsti

– Liberec
Právo, Michael Polák

Civilní žalobě pro poškozování dobrého jména čelí v Liberci místní zastupitelka Marie Pavlová (Změna pro Liberec). Pětasedmdesátiletá komunální politička se před časem ujala případu obyvatel liberecké části Vesec, kteří si stěžovali na zápach z místní firmy Likto. Firma ovšem tvrdí, že politička ve své veřejné kritice přestřelila. Případ začal v pátek projednávat Krajský soud v Liberci.

Foto: Michael Polák, Právo

Liberecká zastupitelka Marie Pavlová u Krajského soudu v Liberci.

Článek

Firma Likto, na jejíž provoz si lidé stěžovali, se zabývá mimo jiné termickým odlakováním. Barvy a laky z kovových dílů odstraňuje spalováním ve dvou pecích při využití vysokých teplot.

Pavlová tvrdila, že z Likta mohou unikat do ovzduší nebezpečné karcinogenní látky. Napsala o tom dvakrát do radničního zpravodaje a proti firmě vystupovala i přímo na jednání zastupitelstva. Společnost ji za to kvůli ochraně své pověsti zažalovala.

„Chceme pouze, aby se nám paní Pavlová omluvila, že v některých věcech přestřelila,“ říká jednatel společnosti Likto René Chrastecký. „V rámci předvolební kampaně nás zatáhla do situace, ve které tvrdila, že někomu ohrožujeme zdraví. U nás se ale provedlo 35 kontrol a nic se nezjistilo,“ dodává jednatel.

Nečesaní chtějí výměnu soudce, oddálili tím odvolací řízení

Krimi

Zastupitelka v pátek u soudu potvrdila, že si za svými tvrzeními a hodnoticími soudy stojí. „Jsou pravdivé a naopak v žalobě jsou uvedené nepravdy,“ zmínila Pavlová.

Soudce Vlastimil Foldyna nabízel oběma stranám, aby se dohodly na smírném řešení prostřednictvím mediátora, Pavlová to ale odmítla.

Politička sama ve Vesci, kde Likto sídlí, nebydlí, chtěla se prý jen zastat obyvatel, kteří se na ni obrátili. „Je šílené, co se tam lidem děje. I včera tam opět šlehaly plameny a vycházel černý dým, je to zdokumentované,“ popsala zastupitelka.

Desítky kontrol vs. posudek

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) provedla v areálu firmy na základě podnětů od obyvatel desítky kontrol a žádný únik škodlivin nezaznamenala.

K jiným zjištěním ale dospěl odborný posudek, který si nechal zpracovat krajský úřad.

„Tmavý kouř či viditelná emise uniká z obou termických odlakovacích pecí. Není pochyb, že se jedná o produkty nedokonalého dopálení škodlivin. Tyto škodliviny mohou způsobit intenzivní pachový vjem v okolí,“ stojí v posudku, který doporučuje, aby se stanovené podmínky pro provoz v Liktu zpřísnily.

Pokuta 815 tisíc pro Arrivu za zpoždění vlaků

Ekonomika

Ještě před podáním žaloby se firma proti liberecké zastupitelce bránila podáním trestního oznámení. To ale policie odložila. Proto firma podala žalobu. Soud nyní projednávání kauzy odložil na jaro.

Reklama

Výběr článků

Načítám