Hlavní obsah

Zařízení pro běžence v Králíkách nevznikne

• Aktualizováno

Ministerstvo vnitra ustoupilo od záměru vybudovat z bývalého dětského výchovného ústavu v Králíkách zařízení pro běžence. Po jednání s ministrem vnitra o tom v úterý informovala starostka Jana Ponocná (Naše město). Nedojde tak patrně ani na referendum, které chtěla radnice kvůli vybudování střediska vyhlásit.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Bývalý dětský výchovný ústav v Králíkách

Článek

"Byli jsme dnes s panem hejtmanem na jednání u ministra vnitra. Výstup je takový, že ministerstvo ustupuje od záměru zřídit v Králíkách pobytové zařízení. Zruší svou žádost o budovu, my jako město naopak naši žádost oprášíme,“ uvedla Ponocná.

Podle resortu rozhodl právě zájem města o objekt. „Ministerstvo vnitra bude hledat jiné vhodné lokality pro budování nových kapacit a zvažovat všechny relevantní skutečnosti,“ uvedl k rozhodnutí náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Proti zřízení azylového centra byla část obyvatel i někteří politici. Jejich hlavními argumenty byly obavy, že přítomnost cizinců poškodí turistický ruch v regionu, přistěhovalci se nezačlení mezi místní obyvatele a nemuseli by se v malém městě cítit dobře. Radnice by raději viděla z bývalého ústavu byty, soukromý investor se již přihlásil.

Iniciativa Ne azylovému domu v Králíkách uspořádala protestní petiční akci, při níž nasbírala zhruba 2500 podpisů. Radnice v Králíkách petici předala ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) s tím, že záměr zřízení azylového centra rovněž nevítá.

Zastupitelé Králík měli 8. února rozhodnout, zda k otázce vzniku pobytového zařízení vyhlásí místní referendum. Podle Ponocné je to již nyní bezpředmětné.

Reklama

Výběr článků

Načítám