Hlavní obsah

Září bylo nezvykle teplé a suché

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní září bylo v Česku čtvrté nejsušší od roku 1961. V republice spadlo za měsíc 23 milimetrů srážek, což představuje dvě pětiny třicetiletého normálu. Český hydrometeorologický ústav to uvedl na webu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejsušší září připadá na rok 2006 s úhrnem 18 milimetrů, méně než letos pršelo také v září roku 1982 a 2009. Prvnímu podzimnímu měsíci přitom předcházelo sedmé nejdeštivější léto. Září bylo zároveň jedenácté nejteplejší za posledních 61 let, kdy meteorologové měsíční průměry počítají.

Více v září pršelo na Moravě a ve Slezsku než v Čechách. Na Moravě a ve Slezsku spadlo 29 milimetrů srážek, zatímco v Čechách 19 milimetrů neboli litrů vody na metr čtvereční. Nejdeštivěji bylo v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji, naopak nejméně pršelo v Praze a středních Čechách. Na více než 70 stanicích v Česku spadlo za celý měsíc méně než deset milimetrů srážek.

V Krušných horách, Krkonoších, Jeseníkách a Beskydech byly měsíční úhrny srážek naopak vyšší než 50 milimetrů. Nejvíce pršelo v úterý 27. září na Benecku v okrese Semily, kde spadlo 62,3 litru vody na metr čtvereční. Nejdeštivějším dnem byl čtvrtek 16. září, kdy pršelo v téměř celé republice.

Září bylo podle meteorologů také nadnormálně teplé. Průměrná měsíční teplota dosáhla 14,1 stupně Celsia. Společně s rokem 2005 šlo o jedenácté nejteplejší září od roku 1961, uvedl ČHMÚ. Největší teplo bylo v září roku 1999, kdy průměrná měsíční teplota vystoupala na 16 stupňů. Naopak nejchladněji bylo v září 1996 s teplotou 9,7 stupně.

Meteorologové v září zaznamenali na více než 50 stanicích v Česku sedm letních dní, kdy maximální denní teplota dosáhne alespoň 25 stupňů Celsia. Nejtepleji v září bylo v pátek desátého, na stanici Mikulka v Plzni rtuť teploměru vystoupala na 29,3 stupně Celsia. Naopak nejnižší denní minimum bylo poslední zářijový den na Horské Kvildě 3,5 stupně pod bodem mrazu.

Reklama

Výběr článků

Načítám