Hlavní obsah

Žalobce zastavil stíhání policisty za zákrok proti Jacques

PRAHA

Trestní stíhání bývalého policisty Tomáše Čermáka za útok proti poslankyni Strany zelených Kateřině Jacques bylo zastaveno. Podle státní zástupkyně jeho zákrok nebyl trestným činem.

Článek

"Státní zástupkyně dospěla k názoru, že jednání není trestným činem," řekl v pondělí žalobce Michal Zachystal.

Advokát Kateřiny Jacques František Korbel označil rozhodnutí za skandální. "Je to šokující, Je na tom typicky vidět nefunkčnost vyšetřování a postihování trestných činů příslušníků policie," řekl Novinkám Korbel. Podle něj se dalo očekávat, že orgány činné v trestním řízení se o kauzu budou zajímat pouze do doby, kdy utichne mediální zájem kolem celé věci a zametou kauzu pod koberec.

Proti rozhodnutí státní zástupkyně hodlá Korbel podat stížnost. "Překvapuje mě ale, že jsem se do dozvěděl z internetu a že státní zastupitelství podává zprávy o věcech, které nebyly doručeny ani samotné postižené," dodal Korbel.

Kvůli incidentu přišli o hodnost tři policisté

Sporný zákrok se odehrál při prvomájovém protestu proti demonstraci neonacistů v Praze. Vše tehdy skončilo konfliktem mezi policií a členy Strany zelených v čele s Jacques. Tehdejší ředitelka sekce lidských práv úřadu vlády Jacques uvedla, že ji policista bezdůvodně a brutálně napadl a zbil. Čermák byl následně propuštěn od policie a čelil obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele, ublížení na zdraví a omezování osobní svobody.

Kvůli incidentu, který dle státního zastupitelství není trestným činem, byla řada lidí služebně potrestána. Policejní prezident Vladislav Husák rozhodl o degradování zástupce ředitele pražské policie Zdeňka Bezoušky, který na půl roku přišel o hodnost plukovníka a stal se podplukovníkem. Bezouška v den incidentu velel akcím na území Prahy. Zákrok měl následky i pro ředitele obvodního ředitelství Praha II Jana Navrátila a jeho zástupce Petra Vaněčka. Zatímco Navrátil klesl na místo svého zástupce, Vaněčka nadřízení převedli pod středočeskou policii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám