Hlavní obsah

Zákon o mimosoudních rehabilitacích se měnit nebude, konstatoval Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákon o mimosoudních rehabilitacích se měnit nebude. Ústavní soud (ÚS) v úterý po tříletém zkoumání zamítl návrh Obvodního soudu pro Prahu 1. Ten poukázal, že lidé, kteří museli po roce 1989 vydat nemovitost restituentům, mají nárok na vrácení kupní ceny od státu, obvykle ale podle něj nejde o přiměřenou náhradu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ústavní soud v Brně.

Článek

Obvodní soud se konkrétně zabývá žalobou ženy, která od ministerstva financí požaduje 6,8 miliónu korun. Peněz se domáhá jako bývalá majitelka nemovitosti, kterou musela vydat restituentům. Kupní cena, kterou za minulého režimu zaplatila, je podle žaloby šedesátkrát nižší oproti dnešní tržní ceně. Proto prý navrácení kupní ceny není odpovídající kompenzací za ztrátu nemovitosti. Obvodní soud řízení přerušil a podal návrh Ústavnímu soudu. Nyní se k případu vrátí.

Ústavní soud konstatoval, že soudy musí v individuálních případech hledat spravedlivou rovnováhu mezi veřejným zájmem a ochranou vlastnického práva.

Zákon o mimosoudních rehabilitacích zmírňuje některé majetkové křivdy z let 1948 až 1989. Umožnil vydat původním vlastníkům nemovitosti, o které přišli například kvůli emigraci, případně následkem vyvlastnění bez náhrady, znárodnění v rozporu s dobovými předpisy nebo podle kupní či darovací smlouvy uzavřené za nápadně nevýhodných podmínek.

Sporný paragraf výslovně uvádí, že "vydá-li nemovitost jiná osoba než stát, vznikne této osobě nárok na vrácení kupní ceny, kterou zaplatila při koupi věci". Nárok se uplatňuje vůči státu. Podle návrhu obvodního soudu současné znění zákona porušuje právo na ochranu majetku lidí, kteří nemovitost nabyli od státu a poté se jí museli vzdát. Podle ÚS však evropské i české soudy už v minulých letech našly způsob, jak zákon vyložit v souladu s ústavou.

Reklama

Výběr článků

Načítám