Hlavní obsah

Zákon nahrává pašerákům lidí, myslí si budoucí šéf GIBS

Právo, Radim Vaculík

Okresní státní zastupitelství v Lounech podalo minulý týden obžalobu na mezinárodní organizovaný gang, který se živil převozem nelegálních syrských migrantů z Maďarska do Německa. Právu to v úterý sdělil šéf lounských žalobců Radim Dragoun s tím, že věc bude řešit tamní okresní soud.

Foto: ČTK

Radim Dragoun

Článek

„Co do počtu obviněných i zadržených uprchlíků jde o jeden z největších případů z poslední doby,“ podotkl muž, který se podle všeho v nejbližší době stane novým šéfem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Obžalovaným hrozí za zločin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice dva roky až osm let vězení.

Kriminalisté totiž často nemohou na pašeráky nasadit odposlechy nebo i jen sledovat jejich pohyb

Dragoun je přitom přesvědčený, že možné tresty za převaděčství jsou u nás obecně velmi nízké, přestože vrcholní politici i veřejnost věnují nebezpečí nelegální migrace hodně prostoru. „Z mého pohledu jde o dost zásadní díru v trestním zákoníku, která navíc policii ztěžuje práci při odhalování podobných případů,“ upozornil Dragoun.

Kriminalisté totiž často nemohou na pašeráky nasadit odposlechy nebo i jen sledovat jejich pohyb podle údajů z vysílačů mobilních operátorů, protože trestní sazby jsou pod hranicí toho, kdy by jim to zákon umožnil.

V případě odposlechů to je minimálně osm let s výjimkou korupčních kauz a v případě monitorování pohybu pomocí operátorů musí být sazba nejméně tři roky. Za běžné pašování lidí však hrozí nanejvýš dva roky.

Přísnější sazba přichází v úvahu až v okamžiku, kdy policie dokáže převaděčům, že jsou součástí organizované skupiny. I tak jim hrozí maximálně pět let.

Vyšší tresty mohou české soudy udělit až tehdy, kdy pašeráci při převozu někoho ohrozí na životě nebo je policisté musí sledovat dlouhodobě, aby jim dokázali, že pro sebe získali značný prospěch, tedy vybrali víc než půl miliónu korun. Až tehdy hrozí dva roky až osm let vězení jako v tomto odhaleném případě.

V Německu jsou ty sazby opravdu směšné, a nijak to tedy nepotlačuje fenomén nelegální migrace, pokud dostane takto nízký trest
Radim Dragoun

Podle Dragouna celkem šestičlenný gang vedl Egypťan se svou českou manželkou, která dělala tlumočnici při domluvě s ostatními členy skupiny. Tu ještě tvořili tři čeští řidiči a ukrajinský prostředník, který technicky zajišťoval samotné převozy a auta.

Kriminalistům se podařilo zadokumentovat dva případy ze srpna 2015, kdy se skupina snažila propašovat v autech k západním sousedům celkem šestnáct dospělých syrských uprchlíků. Poprvé ale chytili dva řidiče i s převáženými cizinci němečtí policisté, podruhé zajistili jedno auto s uprchlíky ti čeští ještě v Praze na parkovišti u jednoho obchodního domu.

Upřesnil, že lounský soud bude řešit nakonec jen pět obžalovaných, protože jednoho z řidičů chycených v autě se čtyřmi Syřany v Německu už mezitím pravomocně potrestal tamní soud v Chemnitzu. Dotyčný si tam ale za převaděčství vysloužil trest v podobě peněžité pokuty ve výši 800 eur (cca 20 800 korun).

„To je přitom výše odměny za dva převezené migranty. To nás zarazilo, že i v Německu jsou ty sazby opravdu směšné, a nijak to tedy nepotlačuje fenomén nelegální migrace, pokud dostane takto nízký trest,“ podotkl Dragoun. Gang přitom vybral od uprchlíků ještě v Maďarsku při jejich nastupování u prvního převozu 8. srpna 2015 podle obžaloby 500 až 600 euro, za osobu (tedy cca 13 tisíc až 15 600 Kč).

Možná jeli víckrát

U druhého pokusu z 18. srpna sice policie přesné částky nezjistila, ale zřejmě se nelišily od toho předchozího.

Kriminalisté navíc nevylučují, že organizovaná skupina stihla více dosud neodhalených převozů migrantů, ale lze to prý zpětně těžko objasnit. Není totiž jasné, zda některé další převozy gang neuskutečnil přes jiné země než Česko.

„Skutková podstata tohoto zločinu postihuje u nás pouze ty, kteří někoho převezou přes hranice ČR, zatímco třeba v Rakousku a Německu se to vztahuje na členské země EU či sousední státy. My tedy nejsme schopni dokumentovat všechny jejich skutky, protože jsou trestné jen na našem území,“ podotkl Dragoun.

Vyšetřování kauzy trvalo dlouhé tři roky s ohledem na složitost a náročnou snahu rozkrýt celou skupinu a opatřit proti všem důkazy. Policistům při tom podle informací Práva pomohl i jeden z řidičů, který prý nakonec prozradil své komplice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám