Hlavní obsah

Zákaz kořalky v letadlech platí jen pro české dopravce

Právo, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) požaduje, aby zákaz prodeje tvrdého alkoholu platil nad územím Česka také na palubách všech letadel, tedy i pro zahraniční letecké společnosti. Zjevně se ale mýlí, protože podle mezinárodních předpisů tento zákaz platí pouze pro tuzemské aerolinky. Právu to ve středu potvrdilo ministerstvo dopravy (MD).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

ČSA prohibici respektují, zahraniční aerolinky tak však činit nemusí.

Článek

„Bylo by samozřejmě prospěšné, kdyby takový zákaz začal při letech do ČR platit. Mezinárodní předpisy platné pro civilní leteckou dopravu to ale nestanovují a zahraniční dopravci se řídí svými vlastními národními ustanoveními. Nelze je tedy k tomu přinutit,“ vysvětluje mluvčí MD Martin Novák.

V letadlech zahraničních dopravců směřujících do pražské Ruzyně si tedy lze lahve i malá balení s tvrdým alkoholem i v těchto dnech koupit. Naopak tuzemské letecké společnosti Travel Service, České aerolinie a Holidays Czech Airlines zákaz plně respektují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám