Hlavní obsah

Začínají platit další výjimky pro nošení roušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ač ministr zdravotnictví v pondělí vládu přesvědčil, že by Češi mohli roušky za dva týdny sundat na veřejných prostranstvích, kde se pohybují sami či jen s rodinou, některé změny v nošení platí už od úterý. Jde především o situace, v nichž rouška zabraňuje výkonu práce. Například ve zdravotnictví či u zkoušek ve škole.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Žena s rouškou kráčí přes Nuselský most v Praze

Článek

Roušku tak nemusejí nosit žáci a studenti u přijímacích zkoušek ani u státních zkoušek, musejí ovšem od sebe dodržet povinné rozestupy 1,5 metru. V místnosti, kde se konají přijímací zkoušky, nesmí být současně více než 15 lidí. Roušku nemusejí mít v této situaci ani pedagogové.

Roušky nemusejí být nasazeny ani při výuce v jazykových kurzech nebo při poskytování poradenských služeb.

Bez roušek budeme chodit venku od 25. května, schválila vláda

Koronavirus

Ochranu dýchacích cest nemusejí mít ani někteří pacienti a zdravotníci, pokud je to potřeba k poskytnutí péče. Vojtěch jako příklad zmínil práci logopedů.

Současně zůstávají v platnosti předchozí výjimky. Roušky tedy nemusejí mít děti mladší dvou let ani děti v mateřské škole. Za daných podmínek ani umělci, moderátoři, řidiči či lidé s duševními poruchami.

V teplém počasí roušky vadí

Na veřejných prostranstvích, kde lidé mají dostatečný odstup od ostatních,  povinnost nosit roušky skončí 25. května. Dále budou povinné například v obchodech nebo v dopravě.

Vojtěch v pondělí po jednání vlády uvedl, že tak reaguje i na poptávku lidí, v minulých teplých dnech především v přírodě ochota nosit roušky klesla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám