Hlavní obsah

Zachraňoval bruslaře a skončil v ledové vodě

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

"Zimu jsem v té chvíli ani necítil. Všechno mi došlo až později," vzpomínal po návratu z nemocnice 25letý student Západočeské univerzity na středeční odpoledne, kdy bojoval o život v ledové vodě Litické přehrady v Plzni. Byl jedním ze tří lidí, pod kterými se probořil led a které na poslední chvíli zachránily dva vojenské vrtulníky.

Foto: Jiří Vaněrek
Článek

Jméno se zdráhal prozradit. "Já o žádnou popularitu nestojím," trval na anonymitě mladík, který se ovšem do vody propadl ne jako neopatrný bruslař, ale jako zachránce, který dvěma topícím se bruslařům běžel na pomoc.

Byl jsem na ubytovně, která je od přehrady vzdálená několik stovek metrů. Kamarád za mnou přišel, že z okna pozoroval bruslící dvojici a že když se podíval ven po nějaké době znovu, viděl jak jeden z bruslařů plave ve vodě a druhý se ho snaží vytáhnout. Hned jsem tam běžel. Mohl jsme tam dorazit za pět minut. Oba bruslaři byli asi dvacet nebo třicet metrů od břehu. Kluk plaval ve vodě a holka ležela na břiše. Házela mu nějaký pásek nebo vodítko, aby se chytil," líčil dramatické okamžiky student z Kolína.

Led se pořád lámal

"Doplížil jsem se k nim a holku chytil za nohy. Oba jsme se společně snažili kluka vytáhnout ven. Potom se dívka zvedla na kolena a v tom zapraskal led a byli jsme ve vodě všichni," vybavoval si nepříjemné zážitky 25letý muž.

Pak měl sám co dělat se sebou, aby se neutopil. "Snažil jsem se zachytávat ledu ale ten se pořád ulamoval. Stále jsme kopal nohama. Co se mi honilo hlavou? Abych pravdu řekl, ani nevím. Možná to, že se musím pořád hýbat," oživoval si vzpomínky student. Po několika minutách se mu podařilo zachytit se pevné ledové kry. "Vyškrábal jsem se nahoru. To už se nad námi snášely helikoptéry. Pamatuji si, že od vrtule byl takový vítr, že mě to odfouklo po ledu až ke břehu," uzavřel student, který záchranou druhých riskoval vlastní život.

"První vrtulník se zdravotnickým personálem se snesl nad hladinu přehrady tak, že kola podvozku se takřka dotýkala ledu, palubní technik poté chytil jednoho z topících se bruslařů za oděv a vytáhl do helikoptéry. Poté první vrtulník udělal místo na náš vrtulník. Nalétli jsme zhruba do stejné výšky nad led a jeden z posádky se spustil po laně do vody. Jednoho z topících z vody vytáhl na led, kde si ho převzali hasiči na člunu a druhého po laně dopravil do vrtulníku," řekl Ivan Žák, pilot letecké záchranné služby v Líních u Plzně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám